De eerste weken van de ‘OLVG corona check’

Lara Harmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:C4501

De ‘OLVG corona check’ is inmiddels ruim 3 weken in de lucht en op steeds meer plekken beschikbaar. Herre Reesink, longarts in het OLVG, deelt de eerste cijfers en ervaringen.

artikel

Halverwege maart lanceerde het OLVG in Amsterdam in samenwerking met Luscii de OLVG corona check-app. De CE-gecertificeerde Luscii-app was al in gebruik voor telemonitoring van bijvoorbeeld hartfalen en COPD, en is in korte tijd ingericht voor COVID-19. Kort daarop volgden partnerziekenhuizen uit verschillende provincies, ieder met eigen ‘regieteams’. Daarnaast zijn de medewerkers van Philadelphia, een landelijke organisatie die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt, ook net aangesloten bij de app.

De app is een ‘epidemiologisch instrument om de zorgstroom te reguleren en kanaliseren’, aldus Reesink. ‘Er zijn veel mensen die zich zorgen maken over COVID-19 en als die allemaal naar de huisarts of SEH gaan kan dat een zorginfarct opleveren. Door deze app kun je de juiste mensen op de juiste plaats krijgen. De meerderheid van de mensen heeft geen klachten die we hoeven te behandelen, maar de app geeft altijd aan dat er bij ernstige klachten contact moet worden opgenomen met een zorgverlener.’

Tot en met 5 april zijn er in heel Nederland 82.803 mensen aangemeld, van wie er 67.830 actief gebruikmaken van de app en 10.587 zorgmedewerker zijn. Zij hebben samen al 153.314 meldingen opgeleverd, die deels automatisch kunnen worden afgehandeld bij milde klachten. Ze resulteerden in 44.746 telefoontjes. De app stelt de waarschijnlijkheidsdiagnose ‘COVID-19’ aan de hand van de criteria van het RIVM: koorts > 38 ºC (bij immunosuppressie > 37,5 ºC) met hoesten en/of dyspnoe. Het is geen waterdichte diagnostiek, dat geeft Reesink toe. Maar: ‘Of je influenza hebt of COVID-19, je zult daar op dit moment hetzelfde mee omgaan. We kúnnen gewoon niet iedereen testen.’

‘Mensen die voldoen aan de COVID-19-diagnose krijgen een telefoontje om te vragen hoe het gaat. Afhankelijk van de klachten krijgen ze het advies te isoleren – en vooral de app te blijven invullen! – of we verwijzen ze naar een huisarts of SEH.’ Zo hebben er 3237 mensen (4,8% van de actieve gebruikers) de vermoedelijke diagnose ‘COVID-19’ gekregen. Hieruit hebben 185 verwijzingen naar huisarts of SEH plaatsgevonden. 4700 actieve gebruikers beoordeelden de app (via een vragenlijst-pop-up) met een 4,7 uit 5.

In het OLVG hebben 2177 van de 46.013 actieve gebruikers van de app (4,7%) de waarschijnlijkheidsdiagnose ‘COVID-19’ gekregen. Uit de 54 verwijzingen die er hebben plaatsgevonden, had er zo’n 20% een COVID-pneumonie. Er volgden 9 opnames uit: 5 patiënten testten SARS-CoV-2-positief, 3 mensen bleken tuberculose te hebben en 1 had een astma-exacerbatie.

De arbeidsintensiviteit lijkt mee te vallen. In het OLVG waren er in het begin zo’n 50 mensen met de app bezig. Reesink geeft aan dat het systeem ‘slimmer’ is geworden, waardoor het ‘medisch triageteam’ nu uit een man of 20-30 bestaat: van specialisten tot arts-assistenten en verpleegkundig-specialisten, met een huisarts of longarts als achterwacht.

De gegevens die uit de app worden opgehaald, zullen straks ook ‘open access’ beschikbaar worden gesteld voor onderzoek door de DOC-CoV-werkgroep, in samenwerking met het Julius en de Jheronimus Academy of Data Science op luscii.com/science-corona.

Wat word je wijzer van de ‘corona check’-app?
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Covid-19
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties