De darm: een immuunsysteem op zich

Klinische praktijk
R.J. Robijn
T. Logtenberg
R.H.J. Houwen
G.P. van Berge Henegouwen
J.C. Koningsberger
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:2332-7

Inleiding

De darm heeft een centrale rol in de opname van nutriënten. Daarnaast heeft de darm een dikwijls onderschat belang als immunocompetent orgaan. Als men bedenkt hoeveel antigenen – ingeslikte, door het lichaam afgestoten of door de darmflora gevormde – dagelijks over een oppervlakte van meer dan een voetbalveld met de intestinale mucosa in aanraking komen, is het niet verwonderlijk dat de darm de grootste producent is van immunoglobuline in het lichaam; hij vormt circa 40 mg kgdag secretoir IgA.1 De mucosa wordt onder normale omstandigheden beschermd tegen deze enorme antigene expositie. Enerzijds gebeurt dit door niet-specifieke componenten, zoals speeksel, maagzuur, enzymatische hydrolyse, galzuren, mucus, hechte verbinding tussen epitheelcellen (‘tight junctions’) en de motoriek van de tractus digestivus. Anderzijds is de darm uitgerust met een lokaal immuunsysteem, ‘gut associated lymphoid tissue’ (GALT), dat specifiek kan reageren op een veranderende antigene omgeving. Dit GALT bestaat uit 3 compartimenten: het georganiseerde…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Afd. Gastro-enterologie: R.J.Robijn, assistent-geneeskundige; prof.dr. G.P.van Berge Henegouwen en dr.J.C.Koningsberger, gastro-enterologen.

Afd. Immunologie: dr.T.Logtenberg, moleculair bioloog.

Wilhelmina Kinderziekenhuis, afd. Pediatrische Gastro-enterologie, Utrecht.

Dr.R.H.J.Houwen, kinderarts.

Contact dr.J.C.Koningsberger

Verantwoording

De auteurs maken deel uit van de Werkgroep Gastro-intestinale Immunologie van de vakgroepen Gastro-enterologie en Immunologie van het Academisch Ziekenhuis Utrecht.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties