Complicaties na het inbrengen van een Tenckhoff-catheter voor intraperitoneale toediening van chemotherapeutica

Onderzoek
P.W. de Graaf
W.W. ten Bokkel Huinink
E.J. Aartsen
M.M. Mellema
R. Dubbelman
A.A.M. Hart
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1987;131:323-6
Abstract

Samenvatting

Bij patiënten met een ovariumcarcinoom bij wie na chirurgische en chemotherapeutische behandeling kleine tumorresten in de buikholte zijn achtergebleven, maar die ten gevolge van de chemotherapie ernstige neuro- en (of) nefrotoxiciteit hebben opgelopen, kan het zinvol zijn de chemotherapeutica intraperitoneaal toe te dienen. Meestal gebeurt dit met een intra-abdominaal geplaatste catheter, een zogenaamde Tenckhoff-catheter. In dit artikel worden de complicaties en de behandeling ervan besproken bij de eerste 59 patiënten die in het Nederlands Kanker Instituut intraperitoneaal chemotherapeutica toegediend kregen. Complicaties blijken relatief vaak voor te komen, maar analyse van eventuele risicofactoren wijst niet op een bepaalde factor. Ons advies is deze behandelingsvorm te concentreren in enkele centra zolang het nog min of meer een experimentele behandeling is.

Auteursinformatie

Nederlands Kanker Instituut, Antoni van Leeuwenhoekhuis, sectie Klinische Oncologie, Plesmanlaan 121, 1066 CX Amsterdam.

Dr.P.W.de Graaf, chirurg; W.W.ten Bokkel Huinink, internist; E.J.Aartsen, gynaecoloog; M.M.Mellema, destijds medisch studente; R.Dubbelman, research-verpleegkundige; ir.A.A.M.Hart, statisticus.

Contact dr.P.W.de Graaf

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties