Chronische hepatitis B-virus(HBV)-infectie: bruikbaarheid van de combinatie van HBeAg- en ALAT-bepaling als voorspeller van een hoog HBV-DNA-niveau en voor verwijzing naar de 2e lijn voor eventuele antivirale behandeling

Onderzoek
I.K. Veldhuijzen
M.C. Mostert
H.G.M. Niesters
J.H. Richardus
R.A. de Man
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:1426-30
Abstract

Samenvatting

Doel

Vaststellen of met een eenvoudige richtlijn gebaseerd op hepatitis B-e-antigeen (HBeAg) en een eenmalige bepaling van alanineaminotransferase (ALAT) de hoeveelheid hepatitis B-virus (HBV) kan worden voorspeld. Zo beschikt men over een criterium om patiënten met een chronische HBV-infectie te verwijzen naar de specialist voor eventuele behandeling met antivirale middelen.

Opzet

Prospectieve observationele studie.

Methode

Patiënten met een chronische HBV-infectie die waren gezien bij de GGD Rotterdam-Rijnmond in 2002-2005 vroegen wij toestemming om bij hen naast HBeAg- en serum-ALAT-waarden ook het HBV-DNA-niveau te bepalen. Patiënten met HBeAg of een verhoogde ALAT-uitslag werden volgens de richtlijn doorverwezen naar de specialist. Wij berekenden de voorspellende waarde, de sensitiviteit en de specificiteit van de verwijsrichtlijn voor een hoog HBV-DNA-niveau (> 105 kopieën/ml).

Resultaten

Minder dan de helft, 43 (181/420) van de patiënten, kwam in aanmerking voor doorverwijzing naar een specialist. Van de 181 geselecteerde patiënten hadden er 82 een hoog HBV-DNA-niveau, wat overeenkwam met een positief voorspellende waarde van 45 (95-BI: 38-53). De negatief voorspellende waarde, oftewel het percentage patiënten met een lage HBV-DNA-waarde dat (terecht) niet geselecteerd werd voor doorverwijzing, was 95 (227/239; 95-BI: 71-97). De sensitiviteit was 87 (95-BI: 80-93): van de 94 patiënten met een hoog HBV-DNA-niveau werden er 82 geselecteerd voor verwijzing. Van de 12 patiënten met een grote circulerende virushoeveelheid die volgens de richtlijn niet werden verwezen, hadden er 11 een HBV-DNA-uitslag van 105-106 kopieën/ml.

Conclusie

De verwijsrichtlijn op basis van HBeAg-status en eenmalige ALAT-bepaling gaf een goede voorspelling van een hoog HBV-DNA-niveau bij HBV-dragers. De richtlijn van de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC, Rotterdam, kan gebruikt worden door GGD of huisarts om patiënten te selecteren voor doorverwijzing naar een specialist. Het gebruik van de richtlijn kan het aantal patiënten dat onnodig wordt doorverwezen naar een specialist verminderen en de efficiëntie van de zorg rondom patiënten met een chronische HBV-infectie verbeteren.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:1426-30

Auteursinformatie

GGD Rotterdam-Rijnmond, Cluster Infectieziektebestrijding, Postbus 70.032, 3000 LP Rotterdam.

Erasmus MC-Centrum, Rotterdam.

Afd. Virologie: hr.H.G.M.Niesters, viroloog (thans: Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen).

Afd. Maag-, Darm- en Leverziekten: hr.dr.R.A.de Man, maag-darm-leverarts.

Contact Mw.I.K.Veldhuijzen, epidemioloog; mw.dr.M.C.Mostert, bioloog (veldhuijzeni@ggd.rotterdam.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties