Carcino-embryonaal antigeen en de nacontrole van patiënten met een in opzet curatief gereseceerd coloncarcinoom: een besliskundige Markov-analyse

Onderzoek
J. Kievit
C.J.H. van de Velde
B.C. de Vries
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1989;133:1784-9
Abstract

Samenvatting

De biochemische nacontrole van coloncarcinoom-patiënten met behulp van carcino-embryonaal antigeen (CEA) heeft zowel voordelen (betere levensverwachting bij vroege detectie van recidieven op basis van CEA-stijging) als nadelen (fout-positieve CEA-stijging en vroege detectie van incurabele recidieven bij asymptomatische patiënten). In een besliskundige Markov-analyse is, op basis van literatuurgegevens, bekend welke invloed deze verschillende effecten hebben op de kwaliteitgecorrigeerde overleving van patiënten met een in opzet curatief gereseceerd coloncarcinoom.

De waarde van CEA lijkt gering en varieert, afhankelijk van de gebruikte gegevens, van een gemiddelde verbetering van de kwaliteitgecorrigeerde overleving met 6 dagen ( 0,4) tot een gemiddelde verslechtering met 2 dagen (- 0,07). Deze waarde is onder meer afhankelijk van patiëntgebonden variabelen: bij oudere patiënten met een gunstig Dukes-stadium van de primaire tumor overheersen de nadelige effecten.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Heelkunde, Postbus 9600, 2300 RC Leiden.

Dr.J.Kievit en prof.dr.C.J.H.van de Velde, chirurgen.

Westeinde Ziekenhuis, afd. Heelkunde, 's-Gravenhage.

Dr.B.C.de Vries, chirurg.

Contact dr.J.Kievit

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties