Hoe ga je daar mee om?

Burgerhulp van professionals bij reanimatie buiten het ziekenhuis

Iemand geeft borstcompressies aan een persoon liggend op de grond.
Luisteren
Jan Bollen
Bart M.F. van der Leeuw
Oliver Thomas
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6332
Abstract

Samenvatting

De overlevingskans bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis is de laatste jaren enorm toegenomen dankzij de inzet van burgerhulpverleners. Zij kunnen beginnen met de reanimatie en eventueel defibrilleren in afwachting van de ambulance. Regelmatig bevinden zich onder de burgerhulpverleners ook professionele zorgverleners, die samen met het ambulancepersoneel kunnen zorgen voor ‘advanced life support’. In dit artikel beschrijven wij de kansen en uitdagingen bij burgerhulp door professionele zorgverleners en gaan we in op hun bevoegdheid en bekwaamheid, het benutten van expertise, en ‘crew resource management’ om de aanwezige kennis en kunde in goede banen te leiden. Dit kan de kwaliteit van de patiëntenzorg verder verhogen en zodoende de overlevingskans doen toenemen.

Luisterversie

Het audiobestand van dit artikel is alleen toegankelijk voor abonnees. Log in om het artikel te beluisteren.

Inloggen
Auteursinformatie

Radboudumc, afd. Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve geneeskunde, Nijmegen: dr.mr. J. Bollen, anesthesioloog. Albert Schweitzer ziekenhuis, afd. Anesthesiologie Dordrecht: drs. B.M.F. van der Leeuw, anesthesioloog. VieCuri Medisch Centrum, afd. Intensive Care, Venlo: dr. O. Thomas, anesthesioloog-intensivist (tevens: medisch manager Ambulancezorg, Ambulancezorg Limburg-Noord).

Contact J. Bollen (jan.bollen@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Dr. Geert-Jan van Geffen, anesthesioloog en MMT-arts in het Radboudumc, voorzag ons van achtergrondinformatie en gaf waardevol commentaar op een eerdere versie van het manuscript.

Auteur Belangenverstrengeling
Jan Bollen ICMJE-formulier
Bart M.F. van der Leeuw ICMJE-formulier
Oliver Thomas ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties