Hype of hoop?

Bewegingstechnologische therapieën na een beroerte

Perspectief
A. (Sander) C.H. Geurts
Vivian Weerdesteyn
Jorik Nonnekes
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D5471
Abstract

Wie na een beroerte niet meer zelfstandig kan lopen, wil er meestal alles aan doen om weer op de been te komen. De verschillende bewegingstechnologische therapieën die bij de revalidatie kunnen helpen, klinken allemaal even hoopgevend. Maar wat mogen patiënten verwachten van deze nieuwe therapieën?

Samenvatting

De toepassing van bewegingstechnologie heeft in korte tijd een stevige plek veroverd in de revalidatie van patiënten met neurologische aandoeningen, maar de effectiviteit van veel bewegingstechnologische innovaties is nog matig onderbouwd. Is hier sprake van een hype of geeft deze ontwikkeling reële hoop? In dit artikel bespreken wij de motorische revalidatie van patiënten met een eenzijdige beroerte (herseninfarct of -bloeding) en de waarde van revalidatierobots, virtualrealitytraining, perifere neurostimulatie en hersenstimulatie. De huidige revalidatierobots hebben een toegevoegde waarde vergeleken met conventionele oefentherapie, maar alleen kort na de beroerte bij patiënten die nog niet zelfstandig kunnen lopen. De effecten van perifere neurostimulatie of hersenstimulatie zijn nog moeilijk aan te tonen of relatief gering. De effecten van virtualrealitytraining op het herwinnen van motorische vaardigheden lijken het meest veelbelovend, vooral wanneer deze training wordt aangepast aan individuele functionele vaardigheden en trainingsdoelen. Daarmee houdt de functionele winst van bewegingstechnologie in de revalidatie van neurologische aandoeningen vooralsnog het midden tussen hype en hoop.

Auteursinformatie

Radboudumc, afd. Revalidatie, Nijmegen: prof.dr. A.C.H. Geurts en dr. J. Nonnekes, revalidatieartsen (beiden tevens: Sint Maartenskliniek, afd. Revalidatie, Nijmegen); dr. V. Weerdesteyn, bewegingswetenschapper (tevens: Sint Maartenskliniek, afd. Research).

Contact A.C.H. Geurts (sander.geurts@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
A. (Sander) C.H. Geurts ICMJE-formulier
Vivian Weerdesteyn ICMJE-formulier
Jorik Nonnekes ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties