Beoordeling van indicatiestelling met de RAND-methode: invasieve therapie bij coronairsclerose als voorbeeld

Onderzoek
A.P. Meijler
J. Mcdonnell
H. Rigter
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:22-8
Abstract

Samenvatting

Doel

Met behulp van een methode ontworpen door het Amerikaanse onderzoeksinstituut RAND vaststellen of indicaties voor toepassing van vormen van medische zorg ‘passend’ zijn of niet.

Opzet

Delphi-onderzoek.

Locatie

Landelijk.

Methode

De RAND-methode werd gebruikt in het ‘Dutch inventory of invasive coronary atherosclerosis treatments’-onderzoek, waarin de keuze werd bestudeerd tussen de drie belangrijkste behandelopties bij patiënten met coronairsclerose: coronaire-bypass-operatie (CABG), percutane transluminale angioplastiek (PTCA) en conservatieve therapie. Op grond van literatuur en klinische kenmerken werd een matrix opgesteld van modelpatiënten. Bij elke modelpatiënt werd door een panel van 12 deskundigen op een negenpuntsschaal de passendheid van 2 of 3 behandelopties gescoord, die paarsgewijs tegen elkaar werden afgewogen. Bij grote voorkeur voor behandeloptie X boven Y was er sprake van een ‘passende’ indicatie voor X en een ‘niet-passende’ voor Y.

Resultaten

De panelleden oordeelden kritisch en beschouwden vele indicaties voor ingrijpende behandelopties als niet-passend of onzeker. De methode was werkbaar, zij het arbeidsintensief, en leverde klinisch relevante en geloofwaardige resultaten op.

Conclusie

De RAND-methode kan vooral dienst doen als de wetenschappelijke literatuur onvoldoende houvast biedt bij het vaststellen van passende indicaties voor een bepaalde vorm van medische zorg. Het oordeel ‘passend’ heeft echter geen eeuwigheidswaarde; de geneeskunde blijft zich immers ontwikkelen.

Auteursinformatie

Erasmus Universiteit, Instituut Medical Technology Assessment Instituut Maatschappelijke Gezondheidszorg, Postbus 1738, 3000 DR Rotterdam.

Dr.A.P.Meijler, medisch fysicus; drs.J.McDonnell, statisticus; prof.dr.

H.Rigter, psycholoog.

Contact prof.dr.H.Rigter

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties