Arseentrioxide, een nieuw therapeuticum bij de behandeling van acute promyelocytenleukemie in geval van resistentie tegen tretinoïne

C. Haanen
I. Vermes
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1999;143:1738-41
Abstract

Samenvatting

- In 1986 kwam uit China het eerste bericht over de klinische werkzaamheid van tretinoïne bij de behandeling van acute promyelocytenleukemie. Het waren wederom Chinese clinici die in 1992 de therapeutische werkzaamheid van arseentrioxide bij dit type leukemie hadden vastgesteld. Hun waarnemingen werden door Europese en Amerikaanse centra bevestigd.

- Bij acute promyelocytenleukemie is er een abnormale receptor voor retinoïden, aangeduid als PML/RAR-α. Deze receptor kan retinoïden minder goed binden, zodat extra retinoïden nodig zijn (in de vorm van tretinoïne) om de normale celrijping weer op gang te brengen, waarna de promyelocyten kunnen uitrijpen tot granulocyten.

- Arseentrioxide heeft een geheel ander werkingsmechanisme. Waarschijnlijk bindt het zich aan sulfhydrylrijke eiwitten, waardoor leukemische promyelocyten dysplastisch worden en daarna apoptotisch te gronde gaan.

- Sedert 1990 wordt tretinoïne ook in de westerse geneeskunde toegepast bij de behandeling van acute promyelocytenleukemie. Arseentrioxide is in het Westen (nog) niet in de gebruikelijke behandelingsprotocollen opgenomen.

Auteursinformatie

Medisch Spectrum Twente, afd. Klinische Chemie, Postbus 50.000, 7500 KA Enschede.

Prof.dr.C.Haanen, emeritus hoogleraar Interne Geneeskunde; prof.dr. I.Vermes, klinisch chemicus-arts.

Contact prof.dr.C.Haanen (felixhaan@wxs.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties