Anemie door aangeboren afwijkingen van het hemoglobine, ook bij autochtone Nederlanders

Klinische praktijk
Rienk Y.J. Tamminga
Ellis Groninger
André B. Mulder
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A2811
Abstract

Toets voor nascholing (verlopen)

Aan dit leerartikel was een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kon verdienen.

Bekijk de toets

Dames en Heren,

In 2003 verscheen de NHG-standaard ’Anemie’.1 Hierin wordt geadviseerd om bij een kind met een lichte anemie, dat in de voorgaande maand een infectie heeft doorgemaakt, af te wachten in de veronderstelling dat de anemie een gevolg is van de infectie. Indien het kind geen recente infectie doormaakte, geen chronische ziekte heeft en evenmin behoort tot een risicogroep ten aanzien van een erfelijke vorm van anemie, wordt ijzersuppletie geadviseerd, ervan uitgaande dat ijzergebrek de oorzaak is. Wanneer vervolgens het beloop niet past bij de eerste werkdiagnose, dienen verwijzing naar een kinderarts en nader onderzoek te volgen.

In deze les laten wij zien dat na verwijzing vanwege aanhoudende microcytaire anemie of vanwege hemolytische anemie, ook bij kinderen met Nederlandse voorouders een aangeboren hemoglobineafwijking moet worden overwogen.

Patiënt A, een 11-jarige Nederlandse jongen werd door de huisarts verwezen wegens al jaren bestaande moeheid, bleekheid en slechte eetlust. Er…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen.

Beatrix Kinderkliniek, sectie Kinderoncologie-Hematologie: dr. R.Y.J. Tamminga en dr. E. Groninger (thans: Ommelander Ziekenhuis Groep, lokatie Lucas, Winschoten), kinderartsen.

Afd. Laboratoriumgeneeskunde: dr. A.B. Mulder, arts klinische chemie.

Contact dr. R.Y.J. Tamminga (r.y.j.tamminga@bkk.umcg.nl)

Verantwoording

P.C. Giordano en C.L. Harteveld (moleculair genetici, LUMC), W.W. van Solinge (Centraal Diagnostisch Laboratorium, UMCU), R. van Zwieten (Sanquin Diagnostiek, Amsterdam), A. Simpelaar, E.M. Kuipers en H. de Vries (analisten, UMCG), J. van der Deure (kinderarts, Deventer), en W.J. van der Toom en collegae (kinderartsen, Emmen) leverden een bijdrage aan de diagnostiek van de 2 beschreven patiënten.
Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: Rienk Y.J. Tamminga ontving ondersteuning voor congresbezoek. Het instituut waar Rienk Y.J. Tamminga werkt ontving geld voor onderzoek van leveranciers van stollingsproducten. André B. Mulder ontving ondersteuning voor congresbezoek.
Aanvaard op 29 november 2010

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties