Allogene beenmergtransplantatie bij de behandeling van (lysosomale) stapelingsziekten

Klinische praktijk
P.D. Maaswinkel-Mooij
B.J.H.M. Poorthuis
P.M. Hoogerbrugge
O.F. Brouwer
J.M.J.J. Vossen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:169-74
Abstract

Samenvatting

In 1981 werd voor het eerst een positief effect van allogene beenmergtransplantatie (BMT) op het klinisch beloop bij een patiënt met een lysosomale stapelingsziekte beschreven. Sindsdien zijn meer dan 200 patiënten op deze manier behandeld, maar de gegevens zijn schaars en fragmentarisch.

Bij allogene BMT wordt het hematopoëtische systeem van de patiënt vervangen door dat van een donor. De populatie nieuwe cellen waarvan het lichaam wordt voorzien, kan de stofwisselingsstoornis corrigeren.

De meeste ervaring met allogene BMT is er bij patiënten met mucopolysacharidose type I, metachromatische leukodystrofie en adrenoleukodystrofie.

Allogene BMT leidt tot afname van gestapeld product in interne organen; bij skeletafwijkingen treedt hoogstens stabilisatie op, evenals bij neurologische symptomen. De met de transplantatie samenhangende sterfte en morbiditeit zijn hoog. De toepasbaarheid van allogene BMT is beperkt.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Postbus 9600, 2300 RC Leiden.

Afd. Kindergeneeskunde: mw.P.D.Maaswinkel-Mooij, kinderarts metabole ziekten; dr.B.J.H.M.Poorthuis, biochemicus; dr.P.M.Hoogerbrugge, kinderarts-hematoloog; prof.dr.J.M.J.J.Vossen, kinderarts-immunoloog.

Afd. Neurologie: dr.O.F.Brouwer, kinderneuroloog.

Contact mw.P.D.Maaswinkel-Mooij

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties