Het echte verhaal rond de neusademhaling

Allemaal aan de mondpleister?

Illustratie van verschillende neuzen die ademen
Digna M.A. Kamalski
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2025;169:D8331
Abstract

Sportieve prestaties verbeteren? Topsporters als Erling Haaland en Iga Swiatek zweren bij trainen met een mondpleister. Zo’n plakker moet de neusademhaling stimuleren. Maar werkt dat echt? En wat moeten dokters ermee?

Stel je voor: een man komt op je huisartsenspreekuur met een klacht over de neuspassage. Hij had eerder geen klachten van de neus, maar is op advies van een ademcoach begonnen met het veelvuldig dragen van een mondpleister. En dat lukt onvoldoende. Het voelt als falen en de patiënt wil graag een verwijzing naar de kno-arts. Wat doe je?

De voordelen van de neusademhaling zijn al eeuwen bekend, maar de laatste jaren staan ze steeds meer in de belangstelling. Met name door het boek Breath of Het nieuwe ademen van James Nestor. Hierin wordt het advies gegeven de neuspassage te verbeteren door de mond af te plakken (‘mouth taping’). Het zou veel voordelen hebben. Deze methode van geforceerde neusademhaling suggereert echter dat er gestreefd moet worden naar een continue, optimale neusademhaling. De neus is alleen niet altijd open en verschillende fysiologische processen beïnvloeden de doorgankelijkheid van de neus.

Hoe werkt

Auteursinformatie

UMC Utrecht, afd. Keel-, Neus-, Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-halsgebied, Utrecht: dr. D.M.A. Kamalski, kno-arts-rinoloog.

Contact D.M.A. Kamalski (d.m.a.kamalski@umcutrecht.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Verantwoording

De kinderen van de auteur hebben bijgedragen aan dit manuscript door de mondpleister uit te proberen gedurende het schrijfproces.

Auteur Belangenverstrengeling
Digna M.A. Kamalski ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Astma en COPD
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties