Adolescenten, SOLK en SSRI’s: voorzichtigheid geboden

Opinie
Henriëtte E. van der Horst
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:A9976
Abstract

Elders in dit tijdschrift staat een artikel in de rubriek ‘Casuïstiek’ over adolescenten met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK).1 De auteurs concluderen dat SSRI’s een succesvolle behandeloptie kunnen zijn bij deze patiëntengroep, zeker als er tevens sprake is van angst of depressieve klachten. Zij baseren die conclusie op de opzienbarende resultaten die ze al na een behandelduur van 2 maanden met SSRI’s bereikten bij 2 jonge meiden met SOLK. Bij deze conclusie wil ik echter een paar grote vraagtekens plaatsen.

SOLK is geen diagnose

Om te beginnen is het de vraag of je bij deze 2 patiëntes werkelijk van SOLK kunt spreken. Patiënt A had al zo’n 4 jaar klachten die haar behandelend neuroloog niet voldoende kon verklaren op basis van haar voorgeschiedenis van hydrocefalus en shuntchirurgie. Haar klachten gingen ‘gepaard met obsessies en compulsies, sociale en gegeneraliseerde angst, een laag zelfbeeld, faalangst en depressieve klachten’. De auteurs…

Auteursinformatie

VUmc, afd. Huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde, Amsterdam.

Contact Prof.dr. H.E. van der Horst, huisarts (he.vanderhorst@vumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning voor dit artikel: een ICMJE-formulier is online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Henriëtte E. van der Horst ICMJE-formulier
SSRI’s voor adolescenten met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties