Adembenemende bijwerkingen van medicamenten

Klinische praktijk
M.A. van der Drift
J.Ph.G. Kaajan
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:145-50
Abstract

Dames en Heren,

Bij patiënten die zich bij de longarts presenteren met dyspnoe en die op de thoraxfoto bilaterale interstitiële afwijkingen hebben, zijn vele diagnosen mogelijk. Naast cardiogeen longoedeem, aspiratie, infectieuze en neoplastische oorzaken kan er een interstitiële longaandoening zijn. De differentiaaldiagnose van interstitiële longaandoeningen is uitgebreid. Medicamenten kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Vaak zijn de pulmonale bijwerkingen van medicamenten bekend, doch in de praktijk wordt er soms niet direct aan gedacht. Onlangs zagen wij enkele patiënten met een medicamenteus geïnduceerde interstitiële pneumonitis.

Bij patiënt A, een man van 65 jaar, werd vanwege een lokaal uitgebreid, matig gedifferentieerd prostaatcarcinoom een behandeling ingesteld met nilutamide 150 mg 1 dd gedurende 10 weken (de totale inname was 13.200 mg). Tevens kreeg hij 2 maal een injectie met een luteïniserend-hormoon-‘releasing’-hormoon(LHRH)-analogon (leuproreline) toegediend. Daarnaast werd een aneurysma van de abdominale aorta vastgesteld met een diameter van 6 cm, waarvoor een operatie werd gepland…

Auteursinformatie

Deventer Ziekenhuis, afd. Longziekten, Deventer.

Mw.M.A.van der Drift, assistent-geneeskundige (thans: Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, afd. Longziekten, Postbus 9015, 6500 GS Nijmegen); J.Ph.G.Kaajan, longarts.

Contact mw.M.A.van der Drift

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties