Niet bevoegd, een beetje bekwaam

Guus Brand

Een paar jaar geleden liep ik na een gezellige avond het gebouw van mijn studentenvereniging uit. Ik had mijn oortjes al in gedaan toen ik plotseling iemand mijn naam hoorde roepen. Of ik even kon komen. Er was een jongen zo dronken geworden dat hij voorover was gevallen en met zijn gezicht op de stoep was beland. Hij bloedde hevig uit een snee boven zijn wenkbrauw. ‘We hebben een EHBO-kit, kan jij hem niet even hechten Guus, jij studeert toch geneeskunde?’

De afgelopen zes jaar heb ik regelmatig dit soort vragen gekregen. Op een feestje: ‘Trouwens Guus, ik ben door een teek gebeten, kan je even kijken of ik Lyme heb?’ Op familiebezoek: ‘Ik heb sinds een paar weken een gek plekje op mijn rug, zou je even willen kijken?’ Zelfs thuis word ik gebeld: ‘Ik ben gevallen en ben eventjes out geweest, heb ik nu een hersenschudding?’ Hoewel ik over een maand begin aan mijn coschappen, heb ik nu al zo veel patiënten gezien dat ik het gevoel heb dat ik er al een heel coschap op heb zitten.

‘Vaak komt pas later de realisatie dat ik nog helemaal geen dokter ben’

Ik wil al deze mensen zo goed mogelijk helpen en daarom kijk ik vrijwel altijd wel even. In mijn hoofd begint dan ook gelijk het klinische proces. ‘Zie ik erythema migrans?’ ‘Hoe voelt het plekje op de rug aan?’ ‘Ben je ook misselijk geweest na de val?’ Vaak komt daarna pas de realisatie dat ik nog helemaal geen dokter ben. Ik ben pas net halverwege mijn studie geneeskunde.

Er zijn een heleboel dingen die ik al weet, maar er zijn nog meer dingen die ik niet weet. Na het kijken en het stellen van een aantal basisvragen is mijn reactie daarom altijd hetzelfde: ‘Als je je zorgen maakt zou ik even naar de huisarts gaan.’ Ook al wil ik deze mensen het liefst zelf helpen, advies geven en geruststellen. Die neiging moet ik echt nog onderdrukken. Ook al ben ik bekwaam, bevoegd ben ik nog lang niet. Daarom heb ik die jongen maar niet zelf gehecht. Wel ben ik met hem meegegaan naar de spoedpost. En daar heb ik het verder aan een huisarts overgelaten.


Guus Brand studeert geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en begint volgende maand aan zijn eerste coschap Interne Geneeskunde.