Zo af en toe kijk ik, puur uit tijdverdrijf en vermaak, naar filmpjes op YouTube van influencers die van alles en nog wat beweren. Meestal luister ik er met een half oor naar en klik ik het filmpje uit verveling na een paar minuten weer weg. Nu was er echter een filmpje van een meisje van mijn leeftijd dat bleef hangen. Zo beweerde ze dat ze sinds kort veel meer bezig was met duurzaamheid en vanaf nu milieubewuster zou gaan leven. Ook zou ze op haar kanaal tips gaan geven over een duurzame leefstijl. ‘Je kunt veel beter een spiraal nemen dan een pil, want dat is veel duurzamer en beter voor de dieren in het water. Ik zou iedereen aanraden om een spiraal te nemen,’ verkondigde ze stellig in een van haar filmpjes. Klopt het wat ze zegt? Is een spiraal duurzamer dan de anticonceptiepil of is dit klinkklare onzin? Is duurzaamheid überhaupt iets wat ik mee zou moeten nemen bij mijn keuze voor een bepaald medicament?
Nu heb ik eigenlijk geen idee hoe milieuvriendelijk de medicatie die ik thuis heb liggen is, en heb ik daar tot nu toe ook helemaal niet bij stilgestaan. Dat is niet iets wat mij ooit verteld is in de spreekkamer of wat ik een arts heb horen benoemen tijdens een van mijn coschappen. ‘De patiënt heeft de medicatie nodig. Wat maakt het uit hoe milieuvriendelijk het is wat we voorschrijven?’ kreeg ik te horen bij navraag. Wel is duurzaamheid in de zorg op dit moment een hot topic en komt er steeds meer aandacht voor. Zo wordt er in verschillende ziekenhuizen geprobeerd om tijdens een operatie minder materiaal te verspillen en weg te gooien. Toch nieuwsgierig geworden door het filmpje van de influencer besluit ik het internet raad te plegen, op zoek naar wat meer betrouwbare bronnen.
Op de site van het RIVM las ik dat er jaarlijks minimaal 190 ton aan medicijnresten – waaronder hormonen – in het water terecht komen die het ecosysteem negatief beïnvloeden. Er worden veel geneesmiddelen ongebruikt weggegooid en vernietigd. Ook ik heb nog heel veel ongebruikte medicijnen die al jaren in een laatje liggen. Eigenlijk best zonde! Heeft de influencer uit het filmpje dan toch gelijk? Moeten we met z’n allen duurzamere keuzes gaan maken om het milieu te sparen? Misschien dan toch voor een spiraal kiezen?
Katinka Gerrits (23) is geneeskundestudent aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en loopt op dit moment haar coschappen in het VUmc.