Imagoprobleem

Katinka Gerrits

Zo nu en dan kijk ik naar de sketches van de Limburgse arts Dokter Bob. Met humor en op een luchtige manier worden er herkenbare situaties uit de huisartsenpraktijk nagespeeld. Zo maakt hij sketches over patiënten die voor de meest onbenullige klachten altijd het goedbedoelde advies krijgen om de huisarts te bellen of over het net verkeerd verstaan van patiënten tijdens beeldbellen. Ik vind het super leuk om naar dit soort filmpjes te kijken, want als je ooit in een huisartsenpraktijk gewerkt hebt is het heel herkenbaar. 

Door dit soort filmpjes kreeg ik meer zin in mijn coschap in de huisartsenpraktijk. Het is ook de positieve toon over het vak die ik op dit moment zo mis. Als je namelijk de media moet geloven gaat het niet goed met de huisarts: ‘Geen huisarts meer te krijgen’, ‘Geen huisarts die nog een eigen praktijk wil starten’ en ‘Een te grote hoop aan administratie nekt de huisarts.’ Is het dan echt zo erg om huisarts te zijn? Vinden huisartsen hun eigen vak überhaupt nog wel leuk? Of is het huisartsenvak vooral toe aan een positiever imago?

‘Als je de media moet geloven gaat het niet goed met de huisarts’

Ik ben net begonnen aan mijn coschap huisartsgeneeskunde bij een huisarts met een eigen praktijk. Een kleine praktijk waarbij de huisarts de patiënten nog persoonlijk kent. Op dit moment is helaas van een langdurige band vaak geen sprake. Ook ik heb zelf sinds kort geen vaste huisarts meer om naar toe te gaan. Waarom zou iemand in deze tijd er nog voor kiezen om fulltime huisarts te zijn? Ik vroeg het aan een huisarts. ‘Het vak is praktisch. Je ziet alle leeftijden, alle sociale klassen en daarbij een heel breed scala aan ziektebeelden. Dat kun je van geen enkel ander specialisme zeggen en maakt ons vak ook zo mooi.’ Dat kon ik alleen maar beamen. Ik zag al in de eerste week al hoe divers het vak eigenlijk is. Voor de pauze had ik een meisje met een longontsteking, een oude dame met cardiale problematiek en een vader met een gebroken enkel op mijn spreekuur langs zien komen.

Natuurlijk moet er veel veranderen binnen het huisartsenvak. Je zou als huisarts vooral minder administratieve last moeten hebben. Toch hoop ik ook dat er in de media meer aandacht komt voor de mooie aspecten van het werk als huisarts. Ik zou door positievere berichtgeving veel sneller geneigd zijn om voor het vak te kiezen. Kortom, zet het huisartsenvak weer positief op de kaart, dat is namelijk ook wat het beroep verdient!


Katinka Gerrits (24) is geneeskundestudent aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en loopt op dit moment haar coschappen in het VUmc.