Vogelverschrikker

09-02-2021
Caroline Geetan

Caroline Geetan

Caroline Geetan won in 2020 de studentencolumnwedstrijd. Ze studeert Geneeskunde aan de UvA en is een van de 6 vaste columnisten voor het NTvG.

Over de auteur: 

Caroline Geetan won in 2020 de studentencolumnwedstrijd. Ze studeert Geneeskunde aan de UvA en is een van de 6 vaste columnisten voor het NTvG.

Tijd voor het laatste college van de dag: obesitas en stigmatisering. Vol tegenzin klik ik op de zoomlink, ik vermoed wat eraan zit te komen. Even gaat het goed: de verschillende effecten van stigma worden uitgelegd en ik voel me rustiger. Zou het deze keer dan toch goed gaan?

En dan verschijnt het, het plaatje dat iedereen te goed kent, het kenmerk van obesitas. Alsof het overgewicht van deze man verdwijnt zonder het vieze hemd, het slonzige uiterlijk en de stapel hamburgers.

De dia verdwijnt en het college gaat verder. Maar ik blijf denken aan deze man. Deze naamloze man die waarschijnlijk zonder toestemming gefotografeerd is en nu de functie van vogelverschrikker heeft gekregen. Een waarschuwing: betreed dit terrein niet of je eindigt op een afschuwelijke manier.

Deze onbewuste vormen van stigmatisering zijn overal te zien en zitten zo diep in ons systeem dat we ze meestal niet opmerken. Welke hoop is er voor de rest ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing