Hopen op een wonder

14-09-2021
Cecile Janssens

Cecile Janssens

Cecile Janssens is hoogleraar translationele epidemiologie aan Emory University in Atlanta. Ze is een van de 6 vaste columnisten voor het NTvG.

Over de auteur: 

Cecile Janssens is hoogleraar translationele epidemiologie aan Emory University in Atlanta. Ze is een van de 6 vaste columnisten voor het NTvG.

‘Patiënten wereldwijd wachten er met smart op,’ schrijft het Erasmus MC in een persbericht over de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek dat ‘naar verwachting de ontwikkeling van de allereerste genezende behandeling voor artrose zal versnellen’. De NOS maakte daarvan dat ‘de vondst op den duur leidt tot een therapie waarmee artrose kan worden genezen of voorkomen’. Patiënten hebben eindelijk zicht op genezing.

Mag je als onderzoeker je werk een beetje hypen?, vroeg Ionica Smeets in haar laatste column. Enthousiast zijn mag, schreef ze, maar geef geen valse hoop. Het persbericht van het ziekenhuis geeft louter valse hoop. De studie – ik twijfel niet aan de kwaliteit – identificeerde tientallen genen die ‘mogelijke’ aanknopingspunten zijn voor nieuw medicijnonderzoek, maar onderzocht zelf geen enkel medicijn.

‘Hoe begaan ben je met je patiënten als je je onderzoek hypet?’

De vraag die mij bezig houdt is: hoe kun je zo verregaand hypen? Hoe begaan ben je, als onderzoeker, met het leed en het lot ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing