Stoppen met roken verhoogt kwaliteit van leven

Hidde Boersma
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:C1199

Mensen die een succesvolle poging tot stoppen met roken gedaan hebben, voelen zich in de jaren erna beter dan mensen die niet met roken gestopt zijn. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Wisconsin (VS) in Annals of Behavioral Medicine (2011; epub 10 december).

Volgens de onderzoekers is er in de wetenschappelijke literatuur legio informatie beschikbaar over de positieve gevolgen van het stoppen met roken op de gezondheid, maar is er weinig bekend over het effect op subjectievere parameters als de kwaliteit van leven. Ze ondervroegen daarom 1504 deels gestopte en deels doorrokende deelnemers over hun kwaliteit van leven, hun gezondheidgerelateerde kwaliteit van leven, de relatietevredenheid en het vóórkomen van stress. De auteurs ondervroegen de deelnemers 1 en 3 jaar na het begin van de studie.

Het bleek dat, vergeleken met doorrokers, gestopte deelnemers na 1 en 3 jaar een verhoogde kwaliteit van leven hadden, ook op gezondheidgerelateerd gebied. Bovendien hadden ze na 3 jaar minder stress. Op de relatietevredenheid had stoppen met roken geen effect. Dat laatste betekent dat als 1 van de 2 mensen in een relatie stopt met roken, dat geen negatief effect heeft op de kwaliteit van de relatie.

Volgens de onderzoekers zouden de resultaten gebruikt kunnen worden als extra stimulans om mensen die zich afvragen hoe het leven zonder sigaretten zal zijn, tot stoppen aan te zetten.

(Bijdrage: Hidde Boersma.)

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Roken

Gerelateerde artikelen

Reacties