Beeldvormend onderzoek en behandeling

Stoornissen in het centrale lymfestelsel

Anatomische illustratie waarin het lymfestelsel te zien is.
Caroline J. van Schaik
Jan Jaap Janssen
Carine J.M. van der Vleuten
Maroeska W.M. te Loo
Leo J. Schultze Kool
Willemijn M. Klein
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6190
Abstract

Dames en Heren,

Vandaag gaan wij het hebben over stoornissen in het centrale lymfestelsel. Deze stoornissen zijn tegenwoordig beter in beeld te brengen, zoals we in deze klinische les laten zien. De techniek van de zogenoemde intranodale lymfangiografie maakt zelfs behandeling mogelijk.

Het centrale lymfestelsel bestaat uit de ductus thoracicus, de cisterna chyli en de retroperitoneale lymfebanen waardoorheen lymfe en chylus (‘darmlymfe’) stromen. Afwijkingen in het centrale lymfestelsel kunnen leiden tot lekkage of juist ophoping van vocht (lymfoedeem). Over de diagnostiek en behandeling van lymfoedeem staat elders in het NTvG een artikel.1

Het centrale lymfestelsel is jaren buiten de aandacht gebleven, mogelijk doordat het niet goed zichtbaar is op CT- en MRI-scans. Het gevolg is dat er nauwelijks diagnostische en therapeutische opties zijn voor aandoeningen die worden veroorzaakt door stoornissen van dit centrale lymfatische systeem. Dankzij een nieuwe techniek waarbij contrast in een lymfeklier (intranodaal) wordt ingebracht, zijn de centrale lymfebanen nu wél goed af te beelden. Hierdoor is er toenemende aandacht voor het centrale lymfestelsel en nemen ook de therapeutische mogelijkheden toe.

Aan de hand van 3 ziektegeschiedenissen gaan wij nader in op het centrale lymfestelsel en de diagnostiek naar…

Auteursinformatie

Radboudumc, Nijmegen. Afd. Beeldvorming: drs. C.J. van Schaik, arts-onderzoeker; drs. J.J. Janssen en prof.dr. L.J. Schultze Kool, interventieradiologen; dr. W.M. Klein, kinderradioloog. Afd. Dermatologie: dr. C.J.M. van der Vleuten, dermatoloog. Amalia Kinderziekenhuis: dr. M.W.M. te Loo, kinderhematoloog en klinisch farmacoloog.

Contact C.J. van Schaik (caroline.vanschaik@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Dr. R.J. Damstra (dermatoloog, Nij Smellinghe) werkte met ons samen aan onze gekoppelde publicaties in het NTvG (D6139 en D6190).

Auteur Belangenverstrengeling
Caroline J. van Schaik ICMJE-formulier
Jan Jaap Janssen ICMJE-formulier
Carine J.M. van der Vleuten ICMJE-formulier
Maroeska W.M. te Loo ICMJE-formulier
Leo J. Schultze Kool ICMJE-formulier
Willemijn M. Klein ICMJE-formulier
Diagnostiek en behandeling van lymfoedeem
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties