Covid-19-update: diagnostiek

Sneltesten

Marc M.J. Bonten

Net nu het land weer op slot zit vanwege de tweede golf, vindt een revolutie plaats op het gebied van de diagnostiek van SARS-CoV-2.

We kennen de ‘reverse transcriptase’(RT)-PCR-test: uiterst gevoelig, kan massaal worden ingezet, heeft een doorlooptijd van 6 uur en een positieve uitslag betekent niet automatisch dat je besmettelijk bent. Sinds een maand zijn sneltesten beschikbaar, de zogenoemde antigeentesten. Een aantal antigeentesten is inmiddels gevalideerd ten opzichte van RT-PCR. De antigeentesten moeten één voor één uitgevoerd worden en geven in 20 minuten een uitslag. Hoewel minder gevoelig dan RT-PCR, hebben verschillende antigeentesten een sensitiviteit van circa 95%  in monsters met een hoge virale lading; de sensitiviteit van de verschillende antigeentesten varieert echter aanzienlijk.1,2 Sommige van de beschikbare testen lijken dus juist de besmettelijke personen op te sporen. Van de ‘LAMP’-test (LAMP staat voor ‘Loop mediated isothermal amplification)  – een vereenvoudigde en snellere variant van de PCR - en ademtesten zijn nog geen validatiegegevens openbaar.

Inmiddels is het hek van de dam. Het aantal initiatieven om sneltestlocaties en thuistestservices in te richten is niet meer te tellen. Toch doen we er goed aan de sneltesten gecontroleerd uit te rollen. Hoe garanderen we dat elke sneltest in elke setting voldoende sensitief is? En welk advies krijgt iemand met een negatieve uitslag van de sneltest? Wanneer de sensitiviteit van de sneltest lager uitvalt, bijvoorbeeld doordat de monsters niet goed worden afgenomen, treden fout-negatieve uitslagen vaker op. Daarmee kan de sneltest het slachtoffer worden van zijn eigen succes. Een goede implementatie, daarentegen, gaat ons straks – wanneer de maatregelen weer zijn afgeschaald – helpen om een derde golf te voorkomen.

Auteursinformatie:

UMC Utrecht, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en afd. Medische Microbiologie: prof.dr. M.J.M. Bonten, arts-microbioloog.

Contact: M.J.M. Bonten ( mbonten@umcutrecht.nl )

Literatuur
  1. Gremmels H, Winkel BMF, Schuurman R, Rosingh A, et al. Real-life validation of the Panbio COVID-19 Antigen Rapid Test (Abbott) in community-dwelling subjects with symptoms of potential SARS-CoV-2 infection. medRxiv. 20 oktober 2020 (epub). doi:2020.10.16.20214189
  2. Van Beek J, Igloi Z, Boelsums T, et al. From more testing to smart testing: data-guided SARS-CoV-2 testing choices. medRxiv. 14 oktober 2020 (epub). doi:2020.10.13.20211524
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Covid-19

Ook interessant

Reacties