Seks, dat spreekt vanzelf?

Yvo Smulders
Peter Leusink
Wim Opstelten
Yvo Smulders
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:B1497
Download PDF

artikel

Seksuele gezondheid is een mensenrecht dat iedereen toekomt en dat artsen dienen te beschermen, te bevorderen en – waar mogelijk – te verzekeren. Deze conclusie van Hendriks en De Vries in hun artikel (D2822) biedt een goed uitgangspunt voor dit themanummer. Seksualiteit is dermate belangrijk voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van mensen dat ook artsen hierin onmiskenbaar een rol hebben.

Dagelijks komt een kleurrijk pallet van patiënten met verschillende achtergronden, voorkeuren en verwachtingen onze spreekkamer binnen. Ouderen, al dan niet met een chronische ziekte (D2753), patiënten die we medicatie hebben voorgeschreven (D2749), ze blijken allen ook seksuele wezens te zijn. Evenals de vele andere patiënten die wij dagelijks zien. Hen proactief bevragen op seksualiteit kan bijdragen in de oplossing van hun problemen.

Anderen zullen zich tot ons wenden omdat ze zelf niet meer de regie hebben over de intensiteit van hun seksuele gedrag (D2738), onvrede hebben met het hun ooit toegewezen geslacht (D2725), of een soa hebben opgelopen en ook direct medicatie voor hun partner wensen (D2703). Lastige kwesties die niet protocollair zijn af te handelen. Nog indringender is het als we met de negatieve kanten van seksualiteit worden geconfronteerd: deviant seksueel gedrag van volwassenen (D2783), of seksueel misbruik bij kinderen (D2632). Deze artikelen laten ons zien dat vermeende vooronderstellingen niet juist zijn.

Ook andere vanzelfsprekendheden staan ter discussie. Het medische model is verlaten als verklaringsmodel en dit heeft met name repercussies gehad voor onze kennis over de vrouwelijke seksualiteit, zo laten artikelen over seksuele lust (D2758) en over de DSM-5-classificatie van seksuele disfuncties (D2750) zien. En in het artikel #ArtsenOok (D2671) stellen de auteurs vast dat mannelijke artsen niet vanzelfsprekend integer zijn.

Kijkend naar dit themanummer zijn er ook veel onderwerpen blijven liggen. Komt dit doordat de samenstellers alle drie mannen zijn? Onmiskenbaar zal de seksuele agenda van mannen verschillen van die van vrouwen, hoewel mannen en vrouwen in hun verlangen naar seksueel plezier en intimiteit meer overeenkomsten hebben dan verschillen.

Auteursinformatie

redactie@ntvg.nl

Contact (redactie@ntvg.nl)

Peter Leusink
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties