Oogheelkunde in de eerste lijn

Plotse toename van mouches volantes is een alarmsymptoom, ook zónder lichtflitsen

Klinische praktijk
Jennifer S.N. Verhoekx
Koen A. van Overdam
Olta Gishti
Redmer van Leeuwen
Niels Crama
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5850
Abstract

Dames en Heren,

Een patiënt die zich bij de huisarts meldt in verband met een plotse toename van mouches volantes, zónder lichtflitsen of gezichtsveldverlies, wordt nogal eens zonder urgentie verwezen naar een oogarts. In de huidige NHG-standaard Visusklachten worden lichtflitsen, gezichtsvelduitval en acute visusdaling als alarmsymptomen beschreven, maar een plotse toename van mouches volantes niet. In deze klinische les laten we zien waarom dat onterecht is.

In de NHG-standaard Visusklachten wordt weliswaar geadviseerd patiënten te instrueren direct contact op te nemen bij plotse toename van mouches volantes, maar een advies voor een spoedverwijzing naar de oogarts ontbreekt. In deze klinische les illustreren wij aan de hand van 3 patiënten dat een plotse toename van mouches volantes een alarmsymptoom is dat een snelle verwijzing naar de oogarts rechtvaardigt.

Patiënt A, een 54-jarige vrouw met een blanco oogheelkundige voorgeschiedenis, meldde zich bij de huisarts met de klacht van één mouche volante in haar linker oog sinds 3 weken. Zij had geen klachten van lichtflitsen, visusdaling of gezichtsvelduitval. De huisarts verwees haar naar de oogarts voor een afspraak binnen 4 weken en instrueerde patiënte om bij toename van de klachten of visusdaling eerder contact op te nemen. Bij de oogarts werd een achterste glasvochtmembraanloslating (AGVL) vastgesteld zonder afwijkingen aan het netvlies. Er werd geen vervolgafspraak gemaakt. Patiënte kreeg uitleg…

Auteursinformatie

Het Oogziekenhuis Rotterdam, Rotterdam: dr. J.S.N. Verhoekx, oogarts; drs. K.A. van Overdam, oogarts; dr. O. Gishti, oogarts. Universitair Medisch Centrum Utrecht, afd. Oogheelkunde, Utrecht: dr. R. van Leeuwen, oogarts. Radboudumc, afd. Oogheelkunde, Nijmegen: drs. N. Crama, oogarts.

Contact J. Verhoekx (j.verhoekx@oogziekenhuis.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Jennifer S.N. Verhoekx ICMJE-formulier
Koen A. van Overdam ICMJE-formulier
Olta Gishti ICMJE-formulier
Redmer van Leeuwen ICMJE-formulier
Niels Crama ICMJE-formulier
Jennifer Verhoekx
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties