Permanent gehoorverlies in de prelinguale fase bij kinderen met een niet-afwijkende uitslag bij neonatale gehoorscreening

Klinische praktijk
A.M.H. Korver
J. Meuwese-Jongejeugd
J.J. Briaire
J.H.M. Frijns
A.M. Oudesluys-Murphy
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:426-30
Abstract

Samenvatting

- Sinds juni 2006 is de neonatale gehoorscreening met gebruik van otoakoestische emissies (OAE’s) en meting van auditieve hersenstamresponsen (‘automated auditory brainstem response’; AABR) in heel Nederland ingevoerd.

- Een gunstige uitkomst van de neonatale gehoorscreening geeft echter geen garantie voor een goed gehoor op de kinderleeftijd. Permanent gehoorverlies kan zich ook manifesteren na de neonatale periode.

- Dit latere gehoorverlies is in te delen in 3 categorieën: (a) vertraagd optredend (‘delayed onset’), wat wil zeggen dat de oorzaak van het gehoorverlies al bij de geboorte aanwezig is, maar dat het gehoorverlies pas op een tijdstip na de neonatale gehoorscreening tot uiting komt; (b) progressief gehoorverlies; dit betekent dat het gehoorverlies mogelijk in een lichte vorm aanwezig is bij de geboorte, maar in de loop van het leven toeneemt; en (c) verworven gehoorverlies, dat ontstaat door externe invloeden, zoals het doormaken van een meningitis, het gebruik van ototoxische medicatie, hyperbilirubinemie waarvoor een wisseltransfusie heeft plaatsgevonden en door een trauma.

- Neonatale gehoorscreening kan leiden tot het opsporen van matig tot zeer ernstig permanent gehoorverlies op jonge leeftijd, wanneer de therapeutische opties een maximaal effect hebben. Echter, ook na deze periode dient men alert te blijven op het vroegtijdig onderkennen van slechthorendheid op de kinderleeftijd, vooral tijdens de prelinguale fase.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:426-30

Auteursinformatie

Leids Universitair Medisch Centrum, Postbus 9600, 2300 RC Leiden.

Willem-Alexander Kinder- en Jeugdcentrum: mw.A.M.H.Korver, arts-onderzoeker Kindergeneeskunde; mw.prof.dr.A.M.Oudesluys-Murphy, pediater.

Audiologisch Centrum: hr.ir.J.J.Briaire, audioloog.

Afd. Keel-, Neus- en Oorheelkunde: hr.prof.dr.ir.J.H.M.Frijns, kno-arts.

Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind (NSDSK), Amsterdam.

Mw.dr.J.Meuwese-Jongejeugd, arts.

Contact mw.prof.dr.A.M.Oudesluys-Murphy (a.oudesluys-murphy@lumc.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties