Optimaliseren van het antibioticabeleid in Nederland. VI. SWAB-advies: geen selectieve decontaminatie bij beademde patiënten op de intensive care

M.J.M. Bonten
B.J. Kullberg
P.M.G. Filius
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:353-7
Abstract

Samenvatting

- De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) heeft een richtlijn opgesteld waarin de afweging wordt gemaakt of er een plaats is voor het toepassen van selectieve decontaminatie (SD) als methode van infectiepreventie bij beademde intensivecarepatiënten.

- Deze richtlijn is samengesteld op grond van een analyse van de wetenschappelijke gegevens, gerapporteerd in 28 prospectieve, gerandomiseerde onderzoeken naar de effecten van SD.

- Het gebruik van SD geeft in de meeste onderzoeken een (significante) reductie van het aantal diagnosen ‘pneumonie’. In de controlegroepen varieerden de percentages patiënten bij wie de diagnose ‘pneumonie’ was gesteld van 5 tot 85. De reductie van het aantal pneumoniediagnosen gaat niet gepaard met een verkorting van de beademings- of verpleegduur of een vermindering van het totale antibioticagebruik.

- Het aantal patiënten in de onderzoeken is klein, waardoor een effect van SD op sterfte moeilijk te beoordelen is. De resultaten van 2 recente meta-analysen suggereren een reductie van 20. Een kritische houding tegenover de validiteit van deze meta-analysen is echter gerechtvaardigd.

- Een uitspraak over kosteneffectiviteit van SD is onmogelijk omdat een deugdelijke kosten-batenanalyse niet is uitgevoerd.

- SD gaat gepaard met selectie van intrinsiek resistente micro-organismen. De bestudeerde patiëntenaantallen zijn zo klein en de onderzoeken duurden zo kort dat niet kan worden vastgesteld of het toepassen van SD op grote schaal leidt tot ontwikkeling van klinisch relevante resistentie tegen de gebruikte antibiotica.

- Zolang voordelen van SD (toename van het percentage overleving, reductie van antibioticagebruik, kosteneffectiviteit) niet zijn aangetoond, wordt het routinematig gebruik van SD bij beademde intensive-carepatiënten niet geadviseerd.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Inwendige Geneeskunde, Utrecht.

Dr.M.J.M.Bonten, internist.

Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Inwendige Geneeskunde, Nijmegen.

Dr.B.J.Kullberg, internist-infectioloog.

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, afd. Medische Microbiologie en Infectieziekten, Postbus 2040, 3000 CA Rotterdam.

Mw.drs.P.M.G.Filius, ziekenhuisapotheker.

Contact mw.drs.P.M.G.Filius (swab@bacl.azr.nl)

Verantwoording

Namens de voorbereidingscommissie van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid, waarvan de andere leden aan het eind van dit artikel worden genoemd.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties