Ook ziekenhuisartsen moeten bijwerkingen melden

Ook ziekenhuisartsen moeten bijwerkingen melden
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:C64

artikel

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb is een campagne begonnen om het melden van ernstige bijwerkingen in ziekenhuizen te bevorderen. Hoewel dit in de Geneesmiddelenwet verplicht is gesteld, komen vanuit de ziekenhuizen relatief weinig meldingen bij Lareb binnen. De campagne moet artsen en apothekers in ziekenhuizen doordringen van de noodzaak bijwerkingen te melden.

Een nieuwe richtlijn (www.lareb.nl) geeft aan hoe men in de dagelijkse praktijk van het ziekenhuis dient om te gaan met bijwerkingen, hoe ze te herkennen en hoe vast te stellen of er een oorzakelijk verband is tussen gebruik van een geneesmiddel en een mogelijke bijwerking.

Het aantal meldingen is volgens Lareb een indicator voor de kwaliteit van de farmacotherapie in een ziekenhuis. De ziekenhuizen krijgen dan ook jaarlijks bericht over het aantal eigen meldingen.

Vorig jaar bleek uit een Nederlandse studie dat ernstige bijwerkingen betrekkelijk vaak voorkomen. Van 12.793 onverwachte opnames hielden er 714 (5,6%) verband met geneesmiddelengebruik. Van die opnames waren er 332 (46,5%) waarschijnlijk niet nodig geweest als artsen beter op de hoogte waren geweest van de risico’s van ernstige bijwerkingen van onder meer NSAID’s, bètablokkers, orale corticosteroïden, antistollingsmiddelen en opiaten bij bepaalde groepen patiënten (Arch Intern Med. 2008;168:1890-6).

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties