Mannen met obstructieve azoöspermie en kinderwens; eerste klinische resultaten van intracytoplasmatische sperma-injectie met chirurgisch verkregen zaad

Onderzoek
G.H. Woldringh
J.A.M. Kremer
A.M.M. Wetzels
E.J.H. Meuleman
L. Ramos
D.K.E. van der Schoot
D.D.M. Braat
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:2587-91
Abstract

Samenvatting

Doel

Evalueren van de resultaten van intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) met chirurgisch verkregen zaad.

Opzet

Prospectief, descriptief.

Methode

De inclusiecriteria waren naast de standaardcriteria voor in-vitrofertilisatie (IVF) en ICSI een histologisch bewezen obstructieve azoöspermie. Van de paren die hieraan voldeden en een cyclus met ICSI na percutane epididymale sperma-aspiratie (PESA) startten in 2001, in het Universitair Medisch Centrum St Radboud te Nijmegen, werd het aantal doorgaande zwangerschappen per gestarte cyclus berekend.

Resultaten

In totaal waren er 44 cycli gestart bij 31 paren. Bij 43 (98) van deze gestarte cycli kwam het tot een follikelpunctie en bij 41 (93) werd een embryotransfer verricht. Bij 19 (43) van de 44 gestarte cycli was er een positieve zwangerschapstest; bij 15 daarvan was er een doorgaande zwangerschap (34 doorgaande zwangerschap per gestarte cyclus). In totaal werden 17 kinderen geboren: 11 jongens en 6 meisjes; bij geen van hen werden aangeboren afwijkingen geconstateerd.

Conclusie

ICSI met chirurgisch verkregen zaad is een effectieve behandeling voor paren met ongewilde kinderloosheid op basis van een obstructieve azoöspermie.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum St Radboud, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Afd. Obstetrie en Gynaecologie: mw.G.H.Woldringh, in-vitrofertilisatiearts; dr.J.A.M.Kremer en mw.prof.dr.D.D.M.Braat, gynaecologen; dr.A.M.M.Wetzels en mw.L.Ramos, klinisch embryologen.

Afd. Urologie: dr.E.J.H.Meuleman, uroloog; D.K.E.van der Schoot, assistent-geneeskundige.

(g.woldringh@obgyn.umcn.nl).

Contact mw.G.H.Woldringh (g.woldringh@obgyn.umcn.nl)

Verantwoording

Dit artikel wordt afgedrukt met meer dan 6 auteurs; naar het oordeel van de redactie voldoen allen aan de criteria voor auteurschap.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties