Lastig kiezen

Cecile Janssens
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:B2027

artikel

Elk jaar wisselen honderdduizenden Nederlanders van huisarts. Dit voorjaar ben ik een van hen. Na tien jaar Verenigde Staten kom ik weer in Nederland wonen.

In Atlanta had ik fijne huisartsen. Mijn eerste was een immigrant uit India die zich goed kon verplaatsen in mij als nieuwkomer. Hij had bovendien een holistische kijk op gezondheid die mij aanspreekt. Tijdens het lichamelijk onderzoek vroeg hij altijd naar mijn werk en relatie, slaap en stress, leefstijl en voeding, en nam dat mee in zijn evaluatie. Maar zijn praktijk was aan de andere kant van de stad, drie kwartier rijden zonder files, onhandig ver voor een bezoek aan de huisarts.

Op aanraden van een vriendin stapte ik over naar een kleine praktijk in de buurt, gespecialiseerd in HIV- en transgenderzorg en populair bij de LHBT-gemeenschap. In die praktijk keek men er niet van op dat ik samenleef met een vrouw. Daar voelde ik mij echt op mijn gemak. Gezien, gehoord en begrepen.

Een goede relatie tussen huisarts en patiënt is belangrijk, lees ik ook in de brochure Een andere huisarts kiezen van de Landelijke Huisartsen Vereniging en de Patiëntenfederatie Nederland. ‘Uw huisarts is een vertrouwenspersoon die naast u staat als u ziek bent of als u ongerust bent over de gezondheid van uzelf of uw naasten.’ Zo is het. En daarom zoek ik een huisarts met een brede kijk op gezondheid, die kundig is, én ruimdenkend en open. Maar hoe vind ik die?

'Een huisarts kiezen blijkt onmogelijk'

De brochure verwijst naar kiesuwhuisarts.nl voor een overzicht van alle huisartspraktijken in Nederland. Ik vind 15 praktijken bij mij in de buurt. Uit hun websites maak ik op dat ik kan kiezen uit maar liefst 40 huisartsen, maar een keuze kan ik niet maken. Ik zie van alle huisartsen een foto, van de helft een voornaam, en slechts een kwart schrijft iets over hun opleiding, specialisatie of interesse. De huisartsen die vertellen waarom ze het vak zo mooi vinden noemen vooral de afwisseling, slechts vier benadrukken het persoonlijke contact met de patiënt. Verder lees ik dat een aantal huisartsen werkt ‘met veel plezier’, levert een ‘zoveel mogelijk goede zorg’ en heeft een ‘frisse praktijk’. Daar moet ik het mee doen. Een huisarts vinden is makkelijk, maar een huisarts kiezen blijkt onmogelijk.

De brochure raadt aan om een kennismakingsgesprek aan te vragen zodat ik een indruk krijg van ‘de persoon en de praktijk’. Wie zal ik eens bellen?

Auteursinformatie

Cecile Janssens is hoogleraar translationele epidemiologie aan Emory University in Atlanta. Ze is een van de 5 vaste columnisten voor het NTvG.

Contact C. Janssens (Redactie@ntvg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties