Kosteneffectiviteit van groepsoefentherapie voor patiënten met spondylitis ankylopoetica

Onderzoek
A. Hidding
SJ van der Linden
L.P. de Witte
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1997;141:2118-22
Abstract

Samenvatting

Doel

Kosteneffectiviteitsanalyse van begeleide groepstherapie in vergelijking met niet-begeleide individuele therapie thuis bij patiënten met spondylitis ankylopoetica.

Opzet

Prospectief gerandomiseerd.

Plaats

Academisch Ziekenhuis Maastricht.

Methode

In totaal 144 patiënten met spondylitis ankylopoetica (volgens gemodificeerde New Yorkse criteria; gemiddelde leeftijd 43 jaar) werden gerandomiseerd voor (a) niet-begeleide individuele therapie thuis, en (b) idem plus begeleide groepstherapie (3 uren per week). Bij de start en na 9 maanden werden gemeten: spinale mobiliteit (thoracolumbale flexie en extensie), fitheid (maximale belasting tijdens ergometrie) en verandering in globale gezondheid (bepaald door de patiënt met een visuele analoge schaal). Bij de start van het onderzoek werd een vragenlijst en gedurende het onderzoek een dagboek gebruikt voor het meten van de volgende, met spondylitis ankylopoetica samenhangende medische kosten: artsconsulten, paramedische behandelingen, medicatie en ziekenhuisopname.

Resultaten

De gemiddelde effecten van groepstherapie ten opzichte van onbegeleide individuele therapie waren respectievelijk 0,9 cm (16) en 0,5 cm (9) voor mobiliteit (p < 0,01); 7 W (4) en -2 W (-1) voor fitheid (p = 0,05)), en 1,7 (34) en 0,3 (6) voor verandering in globale gezondheid (p < 0,01). Gedurende het onderzoek daalden de totale medische kosten met een gemiddelde van ƒ 483,- (35) per patiënt per jaar voor de thuisgroep en met ƒ 710,- (44) voor degenen die groepsoefentherapie hadden. De additionele kosten voor groepstherapie werden berekend op ƒ 998,- per patiënt per jaar (ƒ 333,- accommodatie, ƒ 481,- therapie en ƒ 184,- materialen). Na het onderzoek gaf 75 van de patiënten aan de groepstherapie te willen continueren, ook al zouden zij daar zelf voor moeten betalen.

Conclusie

Vergeleken met thuistherapie kwamen de additionele gunstige effecten van groepstherapie neer op ƒ 998,per jaar, maar verminderden de directe medische kosten met ƒ 227,- per jaar. De positieve effecten van groepstherapie kostten dus ƒ 771,- per patiënt per jaar.

Auteursinformatie

Erasmus Universiteit, Netherlands Institute for Health Sciences, Postbus 1738, 3000 DR Rotterdam.

Mw.dr.A.Hidding, fysiotherapeutgezondheidswetenschapper.

Academisch Ziekenhuis, afd. Interne Geneeskunde, Maastricht.

Prof.dr.Sj.van der Linden, reumatoloog.

Instituut voor Revalidatievraagstukken, Hoensbroek.

Dr.L.P.de Witte, arts.

Contact mw.dr.A.Hidding

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties