Jicht en diuretica; nog steeds problematisch

Opinie
J.W.G. Jacobs
J.W.J. Bijlsma
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:458-60
Abstract

Zie ook het artikel op bl. 472.

In hun artikel elders in dit tijdschriftnummer bevestigen Janssens et al. het bekende verband van jicht met cardiovasculaire risicofactoren en ziekten.1 Nieuw is hun conclusie dat jicht niet wordt uitgelokt door diuretica, met andere woorden dat diureticumgebruik niet een onafhankelijke risicofactor is voor jicht. Bij deze conclusie zijn kanttekeningen te plaatsen.

Het verrichte onderzoek

Janssens et al. beschrijven 70 patiënten die een eerste jichtaanval doormaakten in een periode van 8 jaar (oktober 1994-september 2002). Zij waren om die reden geselecteerd uit de 3764 patiënten van tenminste 35 jaar van een apotheekhoudende huisartspraktijk. Van deze 70 jichtpatiënten hadden 14 in de onderzoeksperiode gedurende een aaneengesloten periode van tenminste 3 maanden dagelijks een diureticum gebruikt. De doses, de soorten diuretica en de relatie in de tijd tussen het diureticumgebruik en de eerste jichtaanval worden niet genoemd; er wordt alleen gemeld dat het diureticumgebruik…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, afd. Reumatologie en Klinische Immunologie, F02.127, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Hr.dr.J.W.G.Jacobs en hr.prof.dr.J.W.J.Bijlsma, reumatologen.

Contact hr.dr.J.W.G.Jacobs (j.w.g.jacobs@umcutrecht.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties