Hoogste tijd voor een rookvrije horeca: de argumenten stapelen zich op

Perspectief
R.J. Hassink
L.J.A. Franke
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:488-91
Abstract

Samenvatting

Zowel actief als passief roken is een bekende oorzaak van ziekte, onder meer van respiratoire en cardiovasculaire ziekte en ook van kanker. In 2004 is door de Nederlandse overheid een nieuwe wetgeving geïntroduceerd die het roken op het werk aan banden legt. Desalniettemin is roken nog steeds toegestaan in horecagelegenheden, terwijl twee derde van de Nederlanders het initiatief om roken in openbare gelegenheden volledig aan banden te leggen onderschrijft. Diverse andere Europese landen en Amerikaanse staten hebben al wetgeving die roken op die plaatsen verbiedt. Onderzoek in die gebieden wijst uit dat het rookverbod geen negatieve economische effecten heeft. Bovendien hebben verschillende studies inmiddels laten zien dat het rookverbod een positief effect heeft op de volksgezondheid, zelfs op de korte termijn, met onder meer een duidelijke afname van respiratoire en cardiovasculaire ziekten. Daarom is er geen enkele reden meer om in Nederland de horeca uit te zonderen van het rookverbod dat geldt in openbare gelegenheden.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:488-91

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, afd. Cardiologie, Utrecht.

Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Huisartsgeneeskunde, Nijmegen.

Mw.L.J.A.Franke, huisarts in opleiding.

Contact Hr.dr.R.J.Hassink, assistent-geneeskundige (rjhassink@wanadoo.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties