Hersentumoren metastaseren niet?

Klinische praktijk
G.A.M. Verheul
P. L M.DE KORT
C.C. Tijssen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1990;134:1777-9

Dames en Heren,

De verschijnselen die zich kunnen voordoen bij een hersentumor zijn afhankelijk van de plaats van de tumor. In de eerste plaats kunnen verschijnselen ontstaan door uitval van dat deel van de hersenen waar zich de tumor bevindt of door verstoring van de regionale bloedvoorziening. In de tweede plaats kan, doordat de hersenen zich in een afgesloten ruimte bevinden, de tumor direct of indirect via blokkade van de liquorcirculatie verschijnselen van intracraniële-drukverhoging veroorzaken.

De prognose van een tumor elders in het lichaam wordt meestal bepaald door het al of niet aanwezig zijn van metastasen. Dit staat in tegenstelling tot de prognose van een hersentumor welke in het algemeen bepaald wordt door de plaats, de groeisnelheid en de mate van infiltratieve groei. De chirurgische mogelijkheden tot verwijdering hangen hiermee ook samen. Sporadisch echter worden de verschijnselen en de prognose ook bij een hersentumor mede bepaald door het optreden van…

Auteursinformatie

St.Elisabeth Ziekenhuis, Postbus 90151, 5000 LC Tilburg.

Afd. Neurologie: G.A.M.Verheul en P.L.M.de Kort (destijds werkzaam op de afd. Neurochirurgie), assistent-geneeskundigen; dr.C.C. Tijssen, neuroloog.

Contact G.A.M.Verheul

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties