Geen verband vitamine D-tekort en atriumfibrilleren

Geen verband vitamine D-tekort en atriumfibrilleren
Hidde Boersma
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:C1078

Een tekort aan vitamine D is geen risicofactor voor atriumfibrilleren. Dat beschrijft een Amerikaans-Nederlands consortium in American Heart Journal (2011;162:538-41).

Atriumfibrilleren (AF) is de meest voorkomende hartritmestoornis, waarvan nog niet alle risicofactoren in kaart zijn gebracht. Vitamine D-gebrek is lang een verdachte geweest, omdat er vitamine D-receptoren gevonden zijn in verschillende types hartcellen en omdat van het actieve metabole product van vitamine D (1,25-dihydroxyvitamine D) bekend is dat het een sterke bloeddrukregulator is en dat het invloed heeft op ontstekingsreacties.

Om te onderzoeken of vitamine D-tekort inderdaad invloed heeft op atriumfibrilleren, maakten de onderzoekers gebruik van gegevens uit de ‘Original and Offspring Framington Heart Study’, opgezet in 1948. Ze verzamelden serum 25(OH)D-concentratiegegevens van een cohort van 1046 mensen uit 1988-1989 en van 1884 van hun nakomelingen, wiens gegevens verzameld werden in 1996-2001. Vervolgens keken de onderzoekers naar de AF-prevalentie.

De onderzoekers vonden geen enkel significant verband tussen 25(OH)D-concentraties en atriumfibrilleren in beide cohorten. Daaruit blijkt dus dat vitamine D-gebrek geen risicofactor is voor het ontwikkelen van de aandoening.

(Bijdrage: Hidde Boersma.)

Gerelateerde artikelen

Reacties