Geen indicatie voor MRI-onderzoek van patiënten met acuut whiplashtrauma; een prospectief onderzoek bij 100 patiënten

Onderzoek
H.R. Ronnen
Ph.J. de Korte
P.R.G. Brink
H.J. van der Bijl
A.J. Tonino
C.L. Franke
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1997;141:1858-63
Abstract

Samenvatting

Doel

Evaluatie van bevindingen bij MRI-onderzoek van de cervicale wervelkolom en het cerebrum bij patiënten met een acuut whiplashtrauma.

Opzet

Prospectief.

Plaats

Ziekenhuis De Wever en Gregorius, Heerlen.

Methode

Bij 100 achtereenvolgende patiënten met symptomen werd binnen 3 weken (gemiddeld: 10 dagen) na een whiplashtrauma ten gevolge van een kop-staartbotsing een MRI-scan vervaardigd van de cervicale wervelkolom en het cerebrum; voorts werden conventionele röntgenfoto's en functieopnamen van de cervicale wervelkolom gemaakt.

Resultaten

Er was 1 patiënt met afwijkingen op de MRI-scan ten gevolge van het trauma (prevertebraal oedeem). Bij 17 patiënten werd op de functieopnamen een kyfotische knik gezien, echter zonder aanwijzingen voor weke-delenletsel op de MRI-scan.

Conclusie

Er is geen indicatie voor een MRI-scan in het routineonderzoek van patiënten met een acuut whiplashtrauma. Een kyfotische knik op de functieopnamen moet niet automatisch geïnterpreteerd worden als indicatie voor weke-delenletsel; waarschijnlijk moet deze worden toegeschreven aan compenserende hypermobiliteit van de wervelkolom proximaal van het gedeelte met hypomobiliteit die waarschijnlijk wordt veroorzaakt door spierspasme.

Auteursinformatie

Ziekenhuis De Wever en Gregorius, Heerlen.

Afd. Radiologie: H.R.Ronnen (thans: Academisch Medisch Centrum, afd. Radiologie, Postbus 22.660, 1100 DD Amsterdam) en dr.Ph.J.de Korte, radiologen.

Afd. Chirurgie: dr.P.R.G.Brink en H.J.van der Bijl, chirurgen.

Afd. Orthopedie: dr.A.J.Tonino, orthopedisch chirurg.

Afd. Neurologie: dr.C.L.Franke, neuroloog.

Contact H.R.Ronnen

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties