Wel bij dunnedarmileus, maar niet bij ‘closed loop’-obstructie

Gastrografin als prognostisch en therapeutisch medium

Klinische praktijk
Ariane A. van Loevezijn
Robin H.M. Smithuis
Jephta van den Bremer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2408
Abstract

Dames en Heren,

Het tijdig herkennen en behandelen van een dunnedarmileus is van groot belang voor het ziektebeloop. Een ileus met volledige darmobstructie kan leiden tot ernstige complicaties, zoals darmischemie. Amidotrizoïnezuur (Gastrografin), dat traditioneel gebruikt wordt als oraal contrastmiddel bij beeldvormende diagnostiek, kan hierbij als prognosticum worden ingezet en heeft tevens een therapeutische werking. Een uitzondering hierop is de ‘closed loop’-ileus, waarvoor acute chirurgische behandeling noodzakelijk is.

Patiënt A is een 67-jarige man die door de huisarts wordt verwezen naar de Spoedeisende Hulp vanwege sinds een dag bestaande aanvalsgewijze pijn in de maagregio en last van opboeren. Hij heeft niet gebraakt en vannacht heeft hij nog redelijk kunnen slapen. Wel neemt de pijn in hevigheid toe en daarbij wordt patiënt klam en zweterig. Zijn voorgeschiedenis vermeldt een partiële dunnedarmresectie wegens een vaatmalformatie.

Bij lichamelijk onderzoek zien we een matig zieke man. Over het abdomen horen we een niet-afwijkende darmperistaltiek, maar bij palpatie geeft patiënt pijn aan linksonder in de buik. Bloedonderzoek laat een CRP-waarde zien van 3 mg/l (referentiewaarde: < 8) en een bezinking van 5 mm/1e uur (referentiewaarde: 2-10). Aanvullende diagnostiek met CT van het abdomen toont een dunnedarmileus met een streng ter hoogte van het proximale ileum.

We nemen patiënt op en voeren een conservatief beleid. Er wordt een maaghevel geplaatst voor de afvoer van…

Auteursinformatie

Alrijne Ziekenhuis. Afd. Heelkunde: drs. A.A. van Loevezijn, arts-assistent chirurgie (thans: arts-assistent heelkundige oncologische disciplines en arts-onderzoeker, NKI-AVL, Amsterdam); drs. J. van den Bremer, chirurg. Afd. Radiologie: drs. R.H.M. Smithuis, radioloog.

Contact J. van den Bremer (jvandenbremer@alrijne.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Ariane A. van Loevezijn ICMJE-formulier
Robin H.M. Smithuis ICMJE-formulier
Jephta van den Bremer ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties