ESWL als behandeling van darmobstructie

Galsteenileus verholpen met schokgolven

Klinische praktijk
Stan Tummers
Remco Dijkman
Eric Belgers
Bart van der Heij
Meindert Sosef
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D2860
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Een galsteenileus is een moeilijk herkenbare complicatie van cholelithiasis. De morbiditeit en mortaliteit zijn hoog. De behandeling bestaat vaak uit een chirurgische verwijdering van de steen. Er is beperkte literatuur beschikbaar over minder invasieve therapieën zoals endoscopische lithotripsie of extracorporele schokgolflithotripsie (ESWL).

Casus

Een 72-jarige man kwam met ernstige buikpijn naar de SEH. Op een CT-scan van het abdomen was een concrement zichtbaar ter hoogte van het sigmoïd, waar tevens sprake was van diverticulaire stenose. Tijdens een multidisciplinair overleg kozen wij voor een behandeling met ESWL. De behandeling verliep succesvol en de patiënt heeft in goede conditie het ziekenhuis verlaten.

Conclusie

Bij een galsteenileus wordt meestal een enterotomie verricht om de steen te verwijderen. Een resectie van een aangedaan darmsegment kan ook noodzakelijk zijn. De minimaal invasieve ESWL-techniek lijkt echter een goed alternatief. Tot nu toe zijn hier in de literatuur slechts casuïstische mededelingen over verschenen.

Auteursinformatie

Zuyderland Medisch Centrum, Sittard-Geleen/Heerlen. Afd. Chirurgie: S. Tummers, BSc, coassistent; drs. R. Dijkman, anios chirurgie; drs. E. Belgers en dr. M. Sosef, chirurgen. Afd. Urologie: drs. B. van der Heij, uroloog.

Contact S. Tummers (stan.tummers@student.maastrichtuniversity.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Stan Tummers ICMJE-formulier
Remco Dijkman ICMJE-formulier
Eric Belgers Niet beschikbaar
Bart van der Heij ICMJE-formulier
Meindert Sosef ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties