Een 24-uurs-pH-meting bij mensen met een verstandelijke handicap; belastend, maar uitvoerbaar onderzoek om gastro-oesofageale reflux te diagnosticeren

Onderzoek
J.J. Roosendaal
Ch.M.A. Bijleveld
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:2405-8
Abstract

Samenvatting

Doel

Beoordelen of 24-uurs-pH-meting in de slokdarm bij mensen met een verstandelijke handicap een acceptabele en relevante methode is voor meting van gastro-oesofageale reflux.

Opzet

Prospectief.

Methode

In de periode 1988/’93 (5 jaar) werden 24-uurs-pH-metingen gedaan bij personen met een verstandelijke handicap, wonend in een instelling in of rond Assen, bij wie gastro-oesofageale reflux werd vermoed. Na de meting werd de patiënt of de groepsleiding geïnterviewd over de mate van belasting.

Resultaten

Er vonden 95 metingen plaats bij 65 patiënten: 35 mannen en 29 vrouwen, met een leeftijd van 8-62 jaar (gemiddeld: 35). Bij 9 van de 65 patiënten lukte de meting niet doordat zij de sonde eruit trokken en bij 3 waren er aanvankelijk technische problemen en lukte een tweede meting wel; in totaal werd bij 54 patiënten (/65; 83) aangegeven dat het plaatsen belastend was. Er waren 13 patiënten (20) die de hele meetperiode belastend vonden. Complicaties deden zich niet voor. Van de 56 patiënten bij wie de meting lukte, hadden 42 (75) een afwijkende uitslag (pH < 4 gedurende meer dan 5,6 van de tijd).

Conclusie

De 24-uurs-pH-meting bij verstandelijk gehandicapten was voor hen een belastend onderzoek, maar leidde niet tot complicaties. Vaak lukte de meting wel; bij driekwart van de patiënten wees de uitslag op gastro-oesofageale reflux.

Auteursinformatie

Hendrik van Boeijen-Oord, Postbus 30.014, 9400 RA Assen.

J.J.Roosendaal, huisarts/arts voor verstandelijk gehandicapten.

Academisch Ziekenhuis, Beatrix Kinderkliniek, Groningen.

Dr.Ch.M.A.Bijleveld, kinderarts.

Contact J.J.Roosendaal

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties