De richtlijn ‘Comprehensive geriatric assessment’

Klinische praktijk
Marja L. Molag
Gertie A.M. Golüke-Willemse
Arend J. Arends
Teus A. van Barneveld
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3815
Abstract

Samenvatting

  • Een werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie heeft een richtlijn ontwikkeld die aanbevelingen doet over de optimale diagnostiek bij de geriatrische patiënt in de tweede lijn, het ’Comprehensive geriatric assessment’ (CGA).

  • Dit heeft als doel te komen tot een behandelplan dat de zelfredzaamheid en de kwaliteit van leven van de patiënt zo veel mogelijk behoudt dan wel herwint.

  • Centraal in de richtlijn staat dat er ten minste een goede inventarisatie dient plaats te vinden van klachten en eventuele risicofactoren voor functionele achteruitgang door een speciële anamnese, tractusanamnese, heteroanamnese, functionele anamnese en sociale anamnese, en het uitvragen van de medische voorgeschiedenis en het medicatiegebruik.

  • Daarnaast dienen een algemeen lichamelijk, neurologisch, psychiatrisch en functioneel onderzoek plaats te vinden; aanvullend laboratoriumonderzoek is geïndiceerd.

  • De werkgroep beveelt aan dat alle kwetsbare patiënten bij ziekenhuisopname een CGA krijgen en dat ze bij voorkeur worden opgenomen op een afdeling waar een medisch specialist met klinisch-geriatrische competenties de regie voert.

Auteursinformatie

*Namens de werkgroep ‘Comprehensive geriatric assessment’, waarvan de samenstelling aan het eind van dit artikel wordt vermeld.

Orde van Medisch Specialisten, afd. Ondersteuning Professionele Kwaliteit, Utrecht.

Dr. M.L. Molag, epidemioloog; ir. T.A. van Barneveld, klinisch epidemioloog.

Rijnstate, afd. Klinische geriatrie, Arnhem.

Drs. G.A.M. Golüke-Willemse, klinisch geriater.

Havenziekenhuis, afd. Klinische geriatrie, Rotterdam.

Contact drs. A.J. Arends (a.arends@havenziekenhuis.nl)

Verantwoording

De werkgroep bestond uit: drs. G.A.M. Golüke-Willemse, klinisch geriater (voorzitter); drs. A.J. Arends, klinisch geriater; drs. E. Huinink, klinisch geriater; drs. W. van Maarschalkerweerd, klinisch geriater; drs. C. Veen, internist-klinisch geriater; ir. T.A. van Barneveld, klinisch epidemioloog en adviseur; dr. M.L. Molag, adviseur. Daarnaast worden bedankt voor hun medewerking: drs. A. Aarts, klinisch geriater; drs. H. Maas, klinisch geriater; dr. S. de Rooij, internist-klinisch geriater; drs. C. van Rijn, klinisch geriater; drs. S. Stalpers-Konijnenburg, klinisch geriater; prof.dr.ir. L. de Groot, hoogleraar voeding van de oudere mens.
Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: dit project is mogelijk gemaakt door een subsidie van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten.
Aanvaard op 20 juli 2011

Uitgebreide geriatrische assessment
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties