Cytisine op korte termijn beter dan nicotinepleisters

Twan van Venrooij
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:C2439

De generiek beschikbare nicotinereceptor-agonist cytisine helpt mensen die willen stoppen met roken beter dan nicotinepleisters of -kauwgom. Dat melden Nathalie Walker van University of Auckland (Nieuw-Zeeland) en collega’s in NEJM (2014; 371:2353-62).

Cytisine is een plantenalkaloïde afkomstig uit zaden van de goudenregen. Het medicijn wordt met name in Oost-Europa al 50 jaar gebruikt als hulpmiddel bij stoppen met roken. Eerder onderzoek liet zien dat cytisine effectief is ten opzichte van placebo, maar het herontdekte medicijn was nog niet vergeleken met een van de momenteel beschikbare ondersteunende therapieën.

Walker et al. vergeleken daarom in een non-inferioriteitstudie een cytisinebehandeling (25 dagen) met nicotinevervangende therapie met pleisters, kauwgom of zuigtabletten (8 weken). 1310 Nieuw-Zeelanders die zich bij een telefonische hulplijn meldden voor ondersteuning bij het stoppen met roken, kregen een van beide behandelingen. Alle deelnemers ontvingen daarnaast een lichte vorm van gedragsmatige ondersteuning via telefoongesprekken.

De onderzoekers melden dat cytisine na 1 maand superieur was ten opzichte van nicotinevervangende therapie: in de cytisinegroep rookte na 1 maand 40% van de deelnemers niet meer, terwijl in de nicotinegroep 31% was gestopt. Ook na 6 maanden presteerde cytisine nog steeds beter (nog steeds gestopt: 22 vs. 15%). Wel gaf behandeling met cytisine meer bijwerkingen.

Het effect van de behandeling met cytisine lijkt vergelijkbaar met dat van varenicline, een andere nicotinereceptor-agonist. ‘Gezien het grote prijsverschil tussen varenicline en cytisine lijkt een vergelijkende studie waarin ook naar de kosteneffectiviteit wordt gekeken, gerechtvaardigd’, concluderen Walker en collega’s.

Gerelateerde artikelen

Reacties