COVID-19: patiënt nul in Nederland

Casuïstiek
13-03-2020
Christian E.A. Alderweireld, Anton G.M. Buiting, Jean-Luc A.N. Murk, Jaco J. Verweij, Marvin A.H Berrevoets en Marjo E.E. van Kasteren

In december 2019 werd de eerste melding gemaakt van patiënten met een pneumonie van op dat moment onbekende oorzaak. Later is gebleken dat het ‘severe acute respiratory syndrome coronavirus 2’ (SARS-CoV-2) de oorzaak is van de zogenoemde ‘coronavirus disease 2019’ (COVID-19). SARS-CoV-2 toont veel gelijkenis met eerdere uitbraken met coronavirussen als SARS en MERS. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 110.000 bevestigde gevallen gemeld.1 De eerste casussen zijn terug te voeren op bezoekers aan de Huanan seafood market in de Chinese stad Wuhan, in de provincie Hubei.2 De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft COVID-19 op 30 januari 2020 uitgeroepen tot een ‘public health emergency of international concern’ (PHEIC); op 11 maart verklaarde de WHO COVID-19 tot een pandemie.

Samenvatting

Sinds december 2019 is de wereld in de greep van SARS-CoV-2, een nieuw coronavirus dat veel gelijkenis toont met eerdere coronavirussen zoals SARS en MERS. Hoewel de verspreiding aanvankelijk vooral in China en de omringende landen werd gezien, heeft het inmiddels ook Europa bereikt, waar met name een groot gebied in Noord-Italië veel besmettingen telt. Wij beschrijven hier de eerste Nederlandse patiënt met COVID-19, een man van 56 jaar wiens besmetting verband lijkt te houden met een reis naar Noord-Italië.

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.