COVID-19 in het ziekenhuis

Klinische les
20-03-2020
Eva M. de Wee, Simone van der Sar-van der Brugge, Marco Grootenboers, Robbert G. Bentvelsen, K.M. (Merijn) Kant en Cor H. van der Leest

Dames en Heren,

Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd zijn er besmettingen met het COVID-19-virus (SARS-CoV-2). Het leeuwendeel van deze patiënten heeft milde klachten, maar een belangrijk aantal heeft dusdanige klachten dat ziekenhuisopname noodzakelijk is; veelvuldig is opname op de intensive care (IC) vereist. In dit artikel bespreken wij aan de hand van de eerste 3 patiënten met COVID-19 in het Amphia de longbeelden en luchtwegklachten die bij COVID-19 kunnen optreden.

Reacties (1)

Inloggen om een reactie te plaatsen
Paul Habets
22-03-2020 23:21

Roken als risicofactor gecompliceerd beloop Corona?

Dank aan auteurs om in alle hectiek in Brabant ook tijd te nemen om een publicatie te verzorgen. Het helpt ons in de dagelijkse praktijk. Er wordt beweerd dat mannen meer kans hebben op een gecompliceerd beloop dan vrouwen. Genetische gevoeligheid is geen voor de hand liggende verklaring. Dan is de vraag of leefstijlverschil, met name roken, dit verschil kan verklaren. Hebben auteurs, mede op basis van de inmiddels helaas veel uitgebreidere ervaring, een indicatie of rokers duidelijk oververtegenwoordigd zijn in de opgenomen populatie Corona-patiënten?

Paul Habets, huisarts