COVID-19 in het ziekenhuis

Klinische les
20-03-2020
Eva M. de Wee, Simone van der Sar-van der Brugge, Marco Grootenboers, Robbert G. Bentvelsen, K.M. (Merijn) Kant en Cor H. van der Leest

Dames en Heren,

Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd zijn er besmettingen met het COVID-19-virus (SARS-CoV-2). Het leeuwendeel van deze patiënten heeft milde klachten, maar een belangrijk aantal heeft dusdanige klachten dat ziekenhuisopname noodzakelijk is; veelvuldig is opname op de intensive care (IC) vereist. In dit artikel bespreken wij aan de hand van de eerste 3 patiënten met COVID-19 in het Amphia de longbeelden en luchtwegklachten die bij COVID-19 kunnen optreden.

Patiënt A is een man van 45 jaar. Zijn voorgeschiedenis is niet opmerkelijk, behoudens incidenteel gebruik van salbutamol vanwege bronchitis op de kinderleeftijd. Hij komt op de SEH met klachten van koorts, hoesten en dyspneu sinds 9 dagen. Hij had zich eerder bij de huisarts gemeld, die hem amoxicilline-clavulaanzuur had voorgeschreven. Desondanks waren de klachten niet verbeterd. Hij is niet recent in het buitenland geweest, maar heeft wel een week eerder carnaval gevierd.

Patiënt heeft op de SEH een lichaamstemperatuur van 38,9°C, de polsfrequentie is 82/min, de bloeddruk 123/72 mmHg en de ademfrequentie 20/min. De perifeer gemeten zuurstofsaturatie (Spo2) zonder toediening van extra O2 is 97%. Hij is goed aanspreekbaar en transpireert in bed. Over de longen zijn niet-afwijkende longgeluiden hoorbaar, zonder bijgeluiden. De thoraxfoto toont beiderzijds vlekkige consolidaties, deels confluerend in de midden- en ondervelden (figuur 1).

Figuur 1

Thoraxfoto van een patiënt met COVID-19

Voorachterwaartse opname van de thorax van patiënt A. Beiderzijds zijn vlekkige consolidaties te zien, ...