Chirurgisch masker beschermt beter met panty erover

Lorette Harbers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:C4736

artikel

De stoffen mondkapjes die veel mensen nu dragen, zijn vaak bijna even goed als de bekende blauwe chirurgische mondmaskers – en soms zelfs beter. Dat blijkt uit tests door de Amerikaanse onderzoekers die eerder N95-maskers evalueerden.

De onderzoekers vergeleken nu met dezelfde methode de beschermende werking voor de drager van allerlei soorten niet-medische, stoffen mondmaskers (JAMA Intern Med. 2020; online 10 december). Ook testten ze verschillende aanpassingen aan de welbekende blauwe chirurgische maskers met horizontale plooien.

De gemiddelde ‘fitted filtration efficiency’ (FFE) varieerde van 26,5% (SD: 10,5) voor een 3-laags geweven katoenen mondkapje tot 79,0% (SD: 4,3) voor een 2-laags geweven nylon kapje met een aluminium neusdraad dat 1 keer in de wasmachine is geweest. Hetzelfde mondkapje had ongewassen een FFE van 56,3% (SD: 6,5). Waarom de beschermende werking van dit mondkapje toenam na een keer wassen, is de onderzoekers onduidelijk.

De chirurgische mondmaskers hadden een gemiddelde FFE van 38,5% (SD: 11,2). Door aan de zijkanten van het mondmasker een knoop in de elastieken te leggen en de uitstekende stukjes vervolgens naar binnen te vouwen, steeg de FFE tot 60,3% (SD: 11,1). De beschermende werking van deze mondmaskers steeg echter het meest wanneer er een stuk panty overheen werd getrokken: tot 80,2% (SD: 3,1). Met geen van de aanpassingen werd echter het beschermingsniveau van een N95-masker bereikt (98,4%; SD: 0,5).

Hoewel er op de testmethode verschillende dingen aan te merken zijn ̶ zo werden alle maskers bijvoorbeeld op slechts 1 proefpersoon getest ̶ lijkt het erop dat stoffen mondkapjes soms beter beschermen tegen aerosolen dan chirurgische mondmaskers. Voor de aanpassingen aan de chirurgische mondmaskers gold dat de beschermende waarde hoger was naarmate het masker beter op het gezicht aansloot.

De onderzoekers spreken wel de vrees uit dat het ongemak van sommige aanpassingen mensen ervan zou kunnen weerhouden om het masker gedurende langere tijd te dragen. Wat vooral bij de panty-versie goed voorstelbaar is.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Covid-19
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties