Aortocoronaire bypass-chirurgie bij het dreigende myocardinfarct

Onderzoek
F.E.E. Vermeulen
J.M.P.G. Ernst
L. Deseins
R. de Geest
P.J. Knaepen
H.W.M. Plokker
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1986;130:1517-21
Abstract

Samenvatting

Beschreven worden de resultaten van met spoed uitgevoerde aortocoronaire bypass-chirurgie bij 135 patiënten. Gemiddeld werden 1,9 coronaire anastomosen per patiënt geplaatst. De ziekenhuissterfte bedroeg 1,5 (2 patiënten).

In de eerste 10 jaar na de operatie overleden 14 patiënten aan een cardiale aandoening en 12 aan een niet-cardiale aandoening. Tien patiënten werden in deze periode opnieuw geopereerd wegens recidief van angineuze klachten. Van de 107 overlevenden was na 10 jaar 67,3 volledig klachtenvrij, zonder een infarct te hebben doorgemaakt, ofwel 53,3 van de oorspronkelijke groep. In de subgroep van 29 patiënten met een geïsoleerde ernstige vernauwing in de ramus descendens anterior zijn na 10 jaar 18 van de overlevenden (63) klachtenvrij.

Aortocoronaire bypass-chirurgie doet in geval van een dreigend infarct de symptomen verminderen of zelfs verdwijnen, ook op langere termijn, maar biedt lang niet altijd een blijvende oplossing.

Auteursinformatie

St. Antonius Ziekenhuis, Postbus 2500, 3430 EM Nieuwegein.

Afd. Cardiochirurgie: dr.F.E.E.Vermeulen, R.de Geest en P.J.Knaepen, cardiopulmonaal chirurgen; L.Deseins, assistent-geneeskundige.

Afd. Cardiologie: J.M.P.G.Ernst en dr.H.W.M.Plokker, cardiologen.

Contact dr.H.W.M.Plokker

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties