Otitis media acuta: NHG-standaard niet aanpassen

Klinische praktijk
Roger A.M.J. Damoiseaux
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:A3795
Abstract

De resultaten van 2 recente studies naar de effecten van antibiotica bij jonge kinderen met otitis media acuta (OMA) verschillen niet veel van die van eerder onderzoek. Een aanpassing van de NHG-standaard ‘Otitis media acuta bij kinderen’ in de vorm van een ruimere indicatie voor antibiotica en een stringentere diagnostiek is nu niet nodig.1 Aanleiding voor de 2 nieuwe studies was het idee dat in eerdere onderzoeken het effect van antibiotica werd onderschat vanwege inclusie van ook milde OMA door insufficiënte diagnostiek.

De beide onderzoeksgroepen beweren alleen ‘echte’ OMA ingesloten te hebben dankzij stringentere diagnostiek, door vocht aan te tonen in het middenoor.2,3 Dit werd onder meer met pneumatische otoscopie gedaan, waarmee de beweeglijkheid van het trommelvlies kan worden vastgesteld. Als we de patiëntenkarakteristieken van deze onderzoeken vergelijken met die van een grote meta-analyse van individuele patiëntendata (IPD) van 1643 kinderen met OMA uit 2006, dan zijn er…

Auteursinformatie

Huisartsenpraktijk de Hof van Blom, Hattem.

Contact Dr. R.A.M.J. Damoiseaux, huisarts (rdamoiseaux@hotmail.com)

Verantwoording

Belangenconflict: R.A.M.J. Damoiseaux is medeauteur van de NHG-standaard ‘Otitis media acuta bij kinderen’. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 13 juli 2011

Otitis media acuta: aarzel niet te behandelen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties