Neonatale infectie met Listeria monocytogenes: zeldzaam, maar ernstig

Klinische praktijk
M. van Stuijvenberg
L. Spanjaard
K.A. Bergman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:105-7
Abstract

Samenvatting

In de periode 1993-2003 werden 3 neonaten, 2 meisjes en 1 jongen, gezien met een invasieve infectie met Listeria monocytogenes. De behandeling bestond uit intensieve zorg met respiratoire en circulatoire ondersteuning, antibiotica, en waar mogelijk het bestrijden van neurologische complicaties. Een van de meisjes overleefde zonder restverschijnselen, de 2 andere overleden in de neonatale periode. Bij 1 van de laatste 2 was er een aanknopingspunt in de voedingsanamnese van de moeder: zij had ongepasteuriseerde koemelk gedronken. De moeders van de overleden kinderen hadden kort vóór de bevalling koorts gekregen. De incidentie van een neonatale invasieve Listeria-infectie in Nederland wordt geschat op 1,3 per 100.000 levend geboren kinderen per jaar. Dit getal lijkt de laatste 20 jaar niet veranderd. Gezien het risico op deze zeldzame, maar ernstige infectie zijn preventieve voedingsadviezen aan zwangere vrouwen om mogelijk besmet voedsel te vermijden, nog steeds actueel.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:105-7

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Groningen, locatie Beatrix Kinderkliniek, afd. Neonatologie, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

Mw.dr.M.van Stuijvenberg en mw.K.A.Bergman, kinderartsen.

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam-Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis, Amsterdam.

Hr.dr.L.Spanjaard, medisch microbioloog.

Contact mw.dr.M.van Stuijvenberg (m.van.stuijvenberg@bkk.umcg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties