Diarree en koorts bij chemotherapie door listeriose

Klinische praktijk
Elske Quak
Hanneke W.M. van Laarhoven
Henk Bos
Jolande W. Bouwhuis
Carla M.L. van Herpen
Winette T.A. van der Graaf
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A1645
Abstract

Dames en Heren,

Veel voorkomende complicaties van chemotherapie zijn diarree, koorts en neutropenie. Tijdens een neutropene fase zijn patiënten extra vatbaar voor infecties. Er zijn echter aanwijzingen dat patiënten met een maligniteit ook zonder behandeling met chemotherapie en neutropenie al vatbaarder zijn voor infecties. Deze verminderde afweer kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een defect in de mucosale barrière of een defect in de cellulaire of humorale immuniteit, als gevolg van een verminderde werking van het monocyten-macrofagensysteem.1 In dit artikel bespreken wij 2 patiënten met een colorectaal carcinoom, een van de meest voorkomende maligniteiten in Nederland, die tijdens de behandeling met chemotherapie ernstig ziek werden door een infectie met Listeria monocytogenes.

Patiënt A is een 59-jarige man met een gemetastaseerd rectumcarcinoom. Zijn voorgeschiedenis vermeldt een nefrectomie rechts in verband met een urotheelcelcarcinoom en een excisie van een basaalcelcarcinoom van de hoofdhuid. Een jaar voor de huidige ziekte-episode onderging patiënt…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum St Radboud, afdeling Medische Oncologie, Nijmegen.

Drs. E. Quak, arts in opleiding tot nucleair geneeskundige; dr. H.W.M. van Laarhoven, dr. H. Bos, dr. C.M.L. van Herpen en prof.dr. W.T.A. van der Graaf, internist-oncologen; drs. J.W. Bouwhuis, internist-infectioloog.

Contact prof.dr. W.T.A. van der Graaf (W.vanderGraaf@onco.umcn.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 27 januari 2010

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties