Intra-anale applicatie van isosorbidedinitraat bij chronische fissura ani

Onderzoek
W.R. Schouten
J.W. Briel
J.J.A. Auwerda
M.O. Boerma
B.H. Graatsma
E.B. Wilms
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1995;139:1447-9
Abstract

Samenvatting

Doel

Nagaan of het mogelijk is chronische anale fissuren te genezen door intra-anale applicatie van zalf die isosorbidedinitraat bevat.

Opzet

Prospectief, descriptief.

Plaats

Polikliniek van de afdeling Heelkunde, Academisch Ziekenhuis Dijkzigt te Rotterdam.

Methode

Er werden 16 patiënten met een chronische (langer dan 3 maanden bestaande) fissura ani behandeld door middel van intra-anale applicatie van zalf die isosorbidedinitraat bevatte. Gedurende een periode van maximaal 12 weken werd de zalf om de 3 uur op de anodermis gesmeerd, behalve 's nachts. Tijdens poliklinische controle, die om de 3 weken plaatsvond, werden klinische symptomen en eventele bijwerkingen genoteerd en werd nagegaan of de fissuur genas.

Resultaten

Alle patiënten klaagden na aanvang van de behandeling voor korte tijd over hoofdpijn. Na 3 weken had geen patiënt meer last van pijn tijdens en na de stoelgang. Na 6, 9 en 12 weken was de fissuur volledig genezen bij respectievelijk 9, 11 en 15 patiënten.

Conclusie

Door lokale applicatie van isosorbidedinitraatzalf is het mogelijk de meeste chronische anale fissuren te genezen. Deze nieuwe en eenvoudige behandelingsmethode lijkt een aantrekkelijk alternatief voor de gangbare chirurgische therapieën.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, Dr. Molewaterplein 40, 3015 GD Rotterdam.

Afd. Heelkunde: dr.W.R.Schouten, chirurg; J.W.Briel, co-assistent: J.J.A.Auwerda, assistent-geneeskundige; M.O.Boerma, medisch student.

Apotheek: drs.B.H.Graatsma en drs.E.B.Wilms, ziekenhuisapothekers.

Contact dr.W.R.Schouten

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Noordwijkerhout, juli 1995,

Bij het lezen van het artikel van Schouten et al. viel mij op dat zowel in de door Schouten et al. aangehaalde onderzoeken, namelijk die van Guillemot et al. en Loder et al., als in hun eigen onderzoek bij de patiënten als enige klacht hoofdpijn gedurende enkele dagen optrad (1995;1447-9). Dit duidt op een systemische werking en dus resorptie van isosorbidedinitraat ondanks de lokale applicatie. Hoewel een systemische werking niet wordt nagestreefd, is deze kennelijk niet te vermijden.

Mijn vragen zijn nu de volgende: Is er iets bekend over orale toediening van isosorbidedinitraat en de behandeling van fissura ani? Is deze toedieningsvorm wellicht niet eenvoudiger?

G.J. Hafkamp
W.R.
Schouten

Rotterdam, augustus 1995,

Collega Hafkamp wijst er terecht op dat uit de verschillende tot nu toe gepubliceerde onderzoeken blijkt dat de meeste patiënten na lokale applicatie van isosorbidedinitraat in de anus last krijgen van lichte hoofdpijn gedurende een paar dagen. Dit duidt onzes inziens inderdaad op een systemische werking.

Tot nu toe is er nog niets bekend over de orale toediening van isosorbidedinitraat bij de behandeling van chronische fissura ani. Uiteraard hebben wij ons ook afgevraagd of de orale toedieningsvorm, die immers veel eenvoudiger is, niet even effectief zal zijn. Daarom hebben wij een paar patiënten gedurende een aantal weken behandeld met isosorbidedinitraat per os. Twee weken na het starten van de behandeling was de pijn niet afgenomen. Dit wil niet zeggen dat orale toediening van isosorbidedinitraat niet effectief zou kunnen zijn.

Wegens ons lopende onderzoek, waarbij isosorbidedinitraat lokaal in de anus wordt toegediend, hebben wij nog geen gelegenheid gehad verder onderzoek te doen naar het effect van orale toediening ervan.

W.R. Schouten