Tetanie bij overmatig alcoholgebruik: mogelijk een magnesiumtekort

Klinische praktijk
Y.F.C. Smets
N. Bokani
P.H.E.M. de Meijer
A.E. Meinders
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:641-4
Abstract

Dames en Heren,

Tetanie wordt gekenmerkt door contracties van voornamelijk distale spieren zoals in de hand en de voet. Veelal is hypocalciëmie de oorzaak van de tetanie, maar ook aan een magnesiumtekort dient te worden gedacht. Magnesium speelt een belangrijke rol in de pathofysiologie van hypocalciëmie; het mechanisme daarvan is slechts deels ontrafeld. In de praktijk wordt echter niet veel aandacht besteed aan dit kation. Waarschijnlijk is hypomagnesiëmie de minst gediagnosticeerde elektrolytstoornis. De prevalentie wordt geschat op 10 van de gewone ziekenhuispopulatie tot 65 van de patiënten op een intensive care.1

De combinatie van hypomagnesiëmie en hypocalciëmie als oorzaak van tetanie vereist een specifieke therapeutische aanpak. Daarom vragen wij uw aandacht voor de volgende twee ziektegeschiedenissen.

Patiënt A, een 64-jarige vrouw, werd opgenomen na een val. Gedurende de 2 weken voor opname had patiënte zichzelf na een otitis externa verwaarloosd, waarbij zij nauwelijks at, maar wel alcohol dronk. Zij…

Auteursinformatie

Leids Universitair Medisch Centrum, afd. Algemene Interne Geneeskunde, Postbus 9600, 2300 RC Leiden.

Hr.dr.Y.F.C.Smets en hr.N.Bokani, assistent-geneeskundigen; hr.dr. P.H.E.M.de Meijer en hr.prof.dr.A.E.Meinders, internisten.

Contact hr.dr.Y.F.C.Smets (yfcsmets@lumc.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties